Pyhäsalmella kasvatetaan pian Marsin siirtokuntalaisille suunnattuja sirkkoja

Pyhäsalmella on pantu toimeksi kaivoksen uudelleen hyödyntämisessä.

Jo aikaisemmin kaivoksessa on kasvatettu erilaisia kasveja, mutta nyt Euroopan syvin toiminnassa oleva perusmetallikaivos aiotaan valjastaa ruoantuotantoon. Pian kaivoksessa vilistää yksi jos toinenkin Acheta domesticus eli hieman tunnetummalta nimeltään kotisirkka.

Kaivos kertoo tiedotteessaan, että kesän aikana kaivokseen on rakennettu hyönteisfarmi. Hyönteistuotantoa tehdään 1 430 metrin syvyydessä maan uumenissa. Kasvit kasvavat vain vajaan 700 metrin syvyydessä.

Asiaa koordinoivalla hankkeella on mahtipontinen nimi ”Callio Edible Insects From Mine” eli nöyrän suomalaisittain Syötäviä hyönteisiä kaivoksesta -hanke. Ajatuksena on kehittää tuotantolaitos, joka hyödyntää maaperän lämpöä. Kasvatustekniikka on pitkälle automatisoitu ja mahdollistaa sirkkojen kasvattamisen ilman jatkuvaa huolenpitoa.

Hankkeen projektipäällikkö Hannele Blomqvist kertoo hyönteisfarmista kuin avaruusasemasta. Sillä onkin selkeitä yhteyksiä avaruusteknologiaan. Nimittäin kaivoksen suljetut olosuhteet muistuttavat ympäristöä Marsin laavatunneleissa. Eräs hankkeen tavoite on verkottua kansainväliseen avaruustutkimukseen. Eikä tavoitteena ole enempää eikä vähempää kuin se, että voitaisiin tarjota ratkaisuja Marsiin asettuvien siirtokuntien ruoantuotantoon. Niistäkään ei olla Ylä-Savossa vielä edes kuultu.

Hanke herättää helposti myötämielistä, mutta humoristista hymähtelyä, varsinkin kun puhutaan Marssin siirtokunnista. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että Pyhäsalmella kehitetään todellista huipputeknologiaa ja innovoidaan pitkälle tulevaisuuteen.

Asiasta kiinnostunut lukija voi huokaista helpotuksesta. Sirkoista aiotaan tehdä myös tuotenäytteitä vierailijoille. Niitä kun käy maistamassa, voi sanoa syöneensä melkein samaa ruokaa marsilaisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.