Rehupula paljasti ongelman - ruuantuotantokin on haavoittuvaista

Kuiva ja helteinen kesä näkyy monella tavalla ahdinkona maatiloilla. Luonnonvarakeskus on arvioinut, että viljasadosta tulee 2000-luvun pienin. Se on kuitenkin vain osa pulmaa.

Heikosta satokaudesta kärsivät myös karjatilalliset. Ensimmäinen nurmirehusato jäi noin puoleen normaalista. Tilanne on niin paha, että osissa tiloista on jo päädytty teurastamaan karjaa ruokapulan takia.

Kiuruvetinen luomutilan yrittäjä Kaisa Huttunen kertoi (IS 30.8) joutuneensa vähentämään lypsykarjaansa. Apua tilanteeseen on hankala saada, koska tilanne on vaikea monin paikoin Suomessa. Naapurimaissakaan tilanne ei ole parempi, koska kuivuus koettelee myös Viroa ja Ruotsia. Dagens Nyheterin mukaan Etelä-Ruotsissa rehupulassa joudutaan teurastamaan sadoittain nautoja, sikoja ja hevosia.

Suomessa MTK on vedonnut, että viljelijät korjaisivat kolmannen nurmisadon, vaikka sille ei olisi omaa tarvetta. Talkoohenkeä ja naapuriapua tarvitaan, jotta tilanteesta selvitään.

Hellekesä näytti, miten haavoittuvainen Suomen ruuantuotanto on kuivuuden iskiessä. Tutkijat ovat yksimielisiä, että ilmastonmuutos tuo mukanaan lisää sään ääri-ilmiöitä.

Hallitus ilmoitti lisärahoituksesta kuivuudesta kärsivälle maataloudelle keskiviikkona budjettiriihen yhteydessä. MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja ja keskustan kansanedustaja Eerikki Viljanen totesi Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että kriisipaketti jätti auki turhan monta kysymystä siitä, miten nopeasti rahat saadaan liikkeelle ja miten ne jaetaan oikeudenmukaisesti.

Kriisipakettien ongelmaksi on osoittautunut jähmeys.