Suomalaiset söivät sianlihaa 50 vuotta sitten puolta vähemmän kuin nyt, mutta silti sitä tuotiin ulkomailta

Iisalmen Sanomien pääkirjoitus tiistaina 17.12.1968 keskittyi sianlihan tuotantoon.

Samaan aikaan, kun Suomessa oltiin huolissaan ylituotannosta eli vilja- ja voivuorista, pääkirjoittaja nosti esille, että maahan tuotiin melkoiset määrät sianlihaa.

Myönnettyjä lisenssejä oli yli miljoonalle kilolle.

Teurastamoissa pääkirjoittajan mukaan tiedettiin jo vuoden alkupuolella, ettei kotimainen tuotanto riitä. Kotimaan kysyntä oli kasvanut 17,3:ksi kiloksi samana aikaan, kun emakoita vähennettiin ja porsaiden kysyntä oli laimennut.

Pääkirjoittaja vetoaa tuottajajärjestöihin, jotta kustannukset saataisiin alemmaksi ja tuottajien mielenkiinto lisääntymään ja samalla maataloustuotanto tasapainoon.

Vuonna 2017 suomalaiset söivät sianlihaa henkeä kohti 33,4 kiloa. Joulukuun alussa 2018 uutisoitiin, että sianlihaa tuotetaan Suomessa ensimmäistä kertaa vähemmän kuin mitä suomalaiset syövät sikatilojen määrän laskettua merkittävästi.

Iisalmen Sanomat julkaisee kerran viikossa pääkirjoituksen 50 vuoden takaa. Valitsemme kultakin viikolta kiinnostavimman pääkirjoituksen.