Vakauttava valtio ei suostunut bensiinin hinnankorotuksiin – jakeluyhtiöt ja Bensiinikauppiaiden Liitto ryhtyivät vastatoimiin

Iisalmen Sanomien pääkirjoitus torstaina 30.1.1969 keskittyi bensakauppaan. Jakeluyhtiöt ja Bensiinikauppiaiden Liitto olivat ryhtyneet vastaiskuun, kun valtion hinta- ja palkkaneuvoston hintajaosto oli hylännyt bensiinin vähittäishinnan korotuksen.

Jakeluasemien aukioloaikaa oli ilmoitettu supistettavan 30 prosentilla, jolloin maan 2 000 asemalla kaikista toimivista työntekijöistä noin 5 000 irtisanottaisiin.

Päätoimittaja päivitteli asiaa aikana, jolloin maassa oli paljon työttömyyttä.

Hän totesi, että jos kaikki hinnankorotuksia pyytäneet ja kielteisen vastauksen saaneet turvautuisivat samaan keinoon, vakauttamisesta ei olisi pian mitään jäljellä.

Eri etujärjestöt olivat allekirjoittaneet 27.3.1968 vakauttamissopimuksen. Siinä oli sovittu vuoden 1969 loppuun saakka noudatettavasta tulo- ja hintapolitiikasta. Sopimus edellytti taloudellista valtalakia. Sen eduskunta hyväksyi 9.4.1968, minkä jälkeen hallitus nimitti hinta- ja palkkaneuvoston valvomaan valtalain mukaisia määräyksiä hintojen ja palkkojen osalta.

Iisalmen Sanomat julkaisee kerran viikossa pääkirjoituksen 50 vuoden takaa. Valitsemme kultakin viikolta kiinnostavimman pääkirjoituksen.