Vanhuksista on jaossa irtopisteitä - vasemmiston hallitukseen kohdistama kritiikki näyttää vastuunväistelyltä

Käynnissä on kova propagandasota siitä, kuka on vastuussa vanhustenhoidon nykytilasta.

Irtopisteiden kalastelussa äänestäjiltä on kunnostautunut erityisesti poliittinen vasemmisto. Esperi Caren tapausta on sälytetty hallituksen kontolle ja samalla on lytätty sote-uudistusta. On väitetty, että se vain lisäisi voittoa maksimoivien yritysten valtaa vanhustenhoidossa.

Asia ei ole näin yksinkertainen. Sote-uudistuksen yhtenä tarkoituksena on, että vanhuspalveluidenkin järjestäminen olisi jatkossa maakunnilla eli leveimmillä hartioilla kuin nyt. Huonot uutiset ovat tulleet kuntien yksityistämistä palveluista. Syyttävän sormen pitäisi osoittaa kuntapoliitikoihin. Kuntatasolla yksityistämisistä on ollut päättämässä ihmisiä kaikista puolueista.

On muistettava myös, että vanhustenhuollon tilanne on ollut surkea yli kymmenen vuotta. Vuoden 2007 jälkeen hallituksessa ovat istuneet keskusta, kokoomus, rkp, sdp, kristilliset, vihreät, vasemmistoliitto, siniset ja perussuomalaiset. Tätä taustaa vasten vasemmiston hallitukseen kohdistama kritiikki näyttää lähinnä yököttävältä vastuunväistelyltä. Kannatuksen kalastelussa mikään ei ole pyhää.

Rehellistä olisi myöntää, että kaikki ovat yhdessä mokanneet. Sen jälkeen vain kuokka käteen ja hommiin. Nyt esitetty lakiin säädettävä hoitajamitoitus ei ratkaise koko ongelmaa. Vanhustenhuoltoa on myös valvottava paljon nykyistä paremmin, ja sanktiot hölmöilystä tulee olla tuntuvat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi 10 prosenttia koko yrityksen liikevaihdosta, jos vakaviin rikkeisiin on syyllistytty toistuvasti?

Asiat saa kuntoon, jos on tahtoa. Nyt on paljon puhetta ja syyttelyä.

Tahdon määrä mitataan vaalien jälkeen.