Vanhustenhoito: Käynnissä on irvokas näytelmä - Yritykset eivät enää usko valvovien viranomaisten huomautuksia

Sosiaali- ja terveysalan lupa-ja valvontaviraston Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo antoi varsin tuhdin lausunnon Uutissuomalaiselle ennen vappua. Uusitalon mukaan hoivayhtiöiden asenne viranomaisten kehotuksia kohtaan on muuttunut välinpitämättömäksi. Uusitalo käyttää esimerkkinä Esperi Carea, mutta sanoo haastattelussa, että samoja huomioita on tehty muistakin hoivayrityksistä.

Valvira päätti vasta ottaa Esperi Caren valtakunnalliseen valvontaansa. Uusitalon mukaan Valvira oli pitkään luottanut siihen, että valvonta vaikuttaisi yhtiön toimintaa ja johtaisi muutoksiin huomautusten osalta, mutta niin ei kuitenkaan käynyt. Tästä syystä päätettiin järeämmästä keinosta.

"Kun ennen neuvoteltiin ja huomautettiin, asiat korjaantuivat. Enää ei tällaiseen uskota. Koko ajan on otettava järeämpiä keinoja käyttöön", Uusitalo sanoi. Esperi vastasi laatu-ja kehitysjohtajan Arne Köhlerin suulla asiaa kysyttäessä, että kaikki huomautukset otetaan tosissaan. Ne ovat Köhlerin mukaan "arvokas apu kehitystyössä".

Valvira tutkii tällä hetkellä noin 60 kantelua, joissa vanhuksen kuolemaan saattaa liittyä hoitovirhe tai vakava laiminlyönti. Kanteluiden kasvu on raju, sillä vielä helmikuussa selvitettäviä kanteluita oli 15.

Valviran kannanotto rapauttaa entisestään suomalaisten luottamusta hoivayhtiöihin. Jos Valviran huomautuksia ei oteta enää vakavasti, se kertoo ulospäin siitä, että toiminnan pohjalla olevat arvot ovat muuttuneet. Vaikuttaa vahvasti siltä, että tärkeintä on rahanteko, ei vanhuksista huolehtiminen. Asia vaatii järeitä toimia. Niitä odotetaan tulevalta hallitukselta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.