Vielä ei Kulmunin linja hahmotu

Katri Kulmuni valittiin viikonloppuna keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Viime päivien aikana on hän tehnyt ensimmäisiä ulostulojaan puheenjohtajana. Maanantaina hän oli vieraana Ylen aamu-tv:ssä. Jos viikonloppuna keskustan puoluekokouksessa ei kuultu tiekarttoja keskustan kannatuksen nostamisesta, ei niitä esitelty aamutelevisiossakaan.

Kulmuni jakaa tulevaisuuden uskoa ihmisille kaikkialla, missä he asuvat. Tämä vaikuttaa olevan toistuva sanoma. Mitä se tarkoittaa tekoina, konkreettisena politiikkana?

Haastattelussa Kulmuni nosti jälleen esille seutukuntien merkityksen, kuten myös puhui elämisen edellytyksistä lähiöissä. Sekin on vielä yleisen tason kannanotto. Esimerkiksi Ylä-Savossa kiinnostaa, mikä on aluesairaalan päivystyksen kohtalo. Peruuko keskusta viime hallituskauden lyhytnäköiset päätökset? Otetaanko huono päätös takaisin myös käräjäoikeuden Iisalmen toimipaikan lakkauttamisessa?

Maaseutu- ja seutukunnat elävät pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Mikä on keskustan politiikka suhteessa yrittäjiin? Erityisesti nyt, kun suunta vaikuttaa olevan vasemmalle.

Ilmassa on paljon kysymyksiä. Kannattaa myös huomioida, että keskustan toimintaympäristö on aivan toinen kuin vielä 10–20 vuotta sitten. Perussuomalaiset syövät tilaa kentältä ja vihreät ovat nouseva puolue. Nämä asiat tekevät kilpailun kovemmaksi.

Asiasta toiseen. Kulmunin valinnassa on huomioitavaa myös, että se loi asetelman, jossa Suomessa puolueilla on kolme miespuheenjohtajaa ja viisi naispuheenjohtajaa. Puolueiden ylin valta lepää tällä hetkellä naisten harteilla.

Tasa-arvon näkökulmasta on hienoa, että sukupuolimittari heilahtaa näin päin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.