Ylä-Savo on Suomen Japani - Samuraimestareista tuleviin kielentaitajiin!

Aasiasta katsottuna Suomi on toisella puolella maapalloa. Ehkä syrjässä sijaitseva erikoinen maa, jossa on puhdas luonto ja rehelliset, mutta hieman sinisilmäiset ihmiset.

Viimeisten vuosikymmenten aikana on nähty, kuinka maailman talouden ja kulttuurin keskipiste on hitaasti, mutta varmasti siirtynyt Yhdysvaltain länsiliittoumasta Aasiaan. Historian kirjoitus tulee todennäköisesti todistamaan, kuinka Yhdysvaltain nykyisen presidentin protektionistinen ja hajottava politiikka siirsi maailman painopisteen lopullisesti Aasiaan.

Muutokset näkyvät monella tavalla Suomessa ja Ylä-Savossa. Vienti Aasiaan kasvaa. Jo nyt sanotaan, että kiinalaiset turistit ovat uusia saksalaisia. Aasian monien ja moninaisten kulttuurien vaikutukset leviävät Ylä-Savoon saakka.

Maailman muutosta seuraa hienosti kahden yläsavolaisen lukion yhteinen hanke. Se mahdollistaa pian Japanin opiskelun niin Vieremällä kuin Lapinlahdella. Lukiot tarjoavat neljä kurssia, joista kaksi on kielikursseja ja kaksi painottuvat kulttuuriin.

Yosoko-hanke on seudullisesti monella tavalla merkittävä, ja se kannattaa hyödyntää. Yosoko tarkoittaa ystävyyttä.

Kyseessä on myös kiinnostava yhteensattuma, sillä ei ole kauaa, kun yläsavolaiset yksityishenkilöt toivat Samuraimestari Tetsuro Shimaguchin tutustumaan Ylä-Savoon. Hän on tunnettu Kill Bill -elokuvan taistelukohtauksista. Samuraimestarin tulo liittyi Meet Ylä-Savo Jazz -hankkeeseen. Pohjois-Savon ELY-keskuksen rahoittama hanke on yksi suurimpia suomalaisia jazz-hankkeita tällä vuosituhannella.

Monia pieniä ovia näyttää avautuvat Japanin suuntaan.

Mitä isompaa seuraavaksi?