Ylä-Savo saanee 5,75 miljoonalle eurolla elinvoimaa - tienkäyttäjät kiittävät

Viitostien parantaminen Kuopio-Iisalmi välillä on ollut yksi keskeisempiä hankkeita, jota alueemme yritykset ovat taustalla ajaneet Ylä-Savon infrastruktuurin kehittämiseksi. Viitostietä on lobannut erityisen voimakkaasti kauppakamari. Asian puolesta eduskunnassa on vaikuttanut myös muun muassa valtionvarainvaliokunnan liikennejaoston puheenjohtaja Markku Eestilä (kok.).

Siilinjärvi-Lapinlahti väliselle tielle on varattu valtion talousarvioon ensivuodelle 5,75 miljoonaa euroa. Käytännössä summalla saadaan ohituskaistapari kyseiselle välille. Ruuhka-aikoina yksikin hitaampi autoilija saattuu hidastaa liikennettä merkittävästi, koska ohittaminen on vaikeaa. Muutos sujuvoittaa liikennettä, mutta myös nopeuttaa sitä.

Summa on osa valtakunnallista 23,5 miljoonan euron liikennehankepakettia. Voidaan sanoa, että Ylä-Savo sai viitta vaille jättipotin. Vuosia toivottu Nerkoon ohitustie ei vielä toteudu, mutta jos Kuopion Finnpulpin havusellutehdas rakentuu, rahaa löytynee myös siihen. Sitten voisi puhua jo täysosumasta.

Savoon tulevasta 8 miljoonasta Ylä-Savo saa valtaosan. Vieremällä tien 88 ja Ponssen tehdasalueen välistä tieosuutta parannetaan 100 000 eurolla. Taustalla on arvattavasti Ponssen kasvu ja sen toimintaedellytysten turvaaminen.

Lopullisesti tiepaketista päättää eduskunta ennen joululomalle lähtöä. Paketin toteutumista voi pitää melko varmana, koska se on hallituspuolueiden sopima. Nopeimmillaan ohituskaistaparin rakentaminen voisi alkaa jo vuonna 2020.

Yläsavolainen edunvalvonta on saanut aiheellistakin kritiikkiä viime vuosina. Ohituskaistaparin toteutuminen osoittaisi, että osassa asioita on myös onnistuttu.