Yrittäjän päivästä liputuspäivä

Tänään Suomessa vietetään yrittäjän päivää. Päivä merkittiin Yliopiston almanakkaan vuonna 2010, mutta se ei ole vielä liputuspäivä. Asia kannattaisi kuitenkin laittaa vireille. Yrittäjien kunniaksi pitäisi kerran vuodessa nostaa lippu salkoon. Yrittäjät tarjoavat työtä ja hyvinvointia niin itselleen kuin muille, usein omasta selkänahasta repien.

Iisalmen Sanomissa on tänään yrittäjäteema, jossa kerrotaan muun muassa, että suomalainen keskivertoyksinyrittäjä tienaa korkeintaan 2 000 euroa kuukaudessa ja viettää kaksi viikkoa lomaa vuodessa. Yksinyrittäjyys on Suomessa kasvussa. Tämä liittyy vahvasti työelämän murrokseen.

Tätä taustaa vasten keskustelu yrittäjyyden ympärillä on välillä kummallista. Toki yrittäjistä puhutaan nykyisin myönteisempään sävyyn kuin aikaisemmin, mutta silti varsinkin puoluekentän vasemmasta laidasta kuuluu välillä yrittäjiä väheksyviä kommentteja, joita ay-liike ajoittain osaltaan vahvistaa vastakkainasettelun kautta.

Suomessa on tällä hetkellä vasemmistohallitus. Näin voitaneen sanoa, koska niin jyrkästi keskusta on suuntaansa muuttanut. Heidän arvomaailmaansa luulisi sopivan pienyrittäjien aseman parantaminen.

Kesällä julkaistu Kantar TNS:n tekemä yrittäjägallup näytti osviittaa, mistä työelämän kehittämisen voisi esimerkiksi aloittaa. Alle kolmannes yrittäjistä on tyytyväisiä alansa työehtosopimuksiin. 84 prosenttia yrittäjistä on sitä mieltä, että työpaikoilla pitäisi olla oikeus sopia toisin kuin työehtosopimuksessa, jos siihen on tarvetta.

Yrittäjäteemassa Mirjami Palomäki kertoo toisesta haasteesta, johon soisi hallituksen tuovan parannusta, nimittäin yrittäjien sairastaminen. Vuonna 2018 YEL-vakuutetun yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuaika lyheni yhteen päivään. Yksi päiväkin voi olla iso kustannus, kun puhutaan keskivertoyksinyrittäjästä, joka tienaa noin 2 000 euroa kuussa. Omavastuu tulisi poistaa kokonaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.