Ei syytä täyteen tyytyväisyyteen – Ilmari Niskanen haluaa olla parhaimmillaan näkyvä, tehokas ja johtava pelaaja

Ilmari Niskasella on monta syytä olla onnellinen henkilökohtaisesta kaudestaan Kuopion Palloseurassa.

– Kausi oli urani paras Veikkausliigassa. Kokonaisvaltaisesti tapahtui paljon kehitystä verrattuna aiempiin kausiin, 21- vuotias laituri arvioi.

Niskanen nousi isoon ja tärkeään rooliin pronssia saavuttaneessa joukkueessa. Fyysisesti kovassa kunnossa oleva laituri kasasi uran selkeästi parhaat tehot Veikkausliigassa: neljä maalia ja kuusi maalisyöttöä. Niskanen oli sarjan syöttöpörssin kärkipäässä.

– InStatin tilastojen mukaan olin selkeästi ahkerin keskittäjä Veikkausliigassa. Keskitykset myös löysivät hyvin omat pelaajat. InStatin tilastoilla mitattuna olin laitureiden kokonaisvertailussa kärkipäätä sarjassa.

Niskanen ei ole täysin tyytyväinen kauteensa. Eikä siihen ole syytäkään, sillä hänen selkeä tavoitteensa on pelata ulkomailla ammattilaisena. Siihen vertailukohtaan riittää vielä petrattavaa.

– Peliaikaa tuli todella paljon, joten siihen suhteutettuna tehoni jäivät liian pieniksi. Minun pitäisi pystyä myös ohittamaan enemmän puolustajia. Nyt tyydyn ehkä enemmän keskittämään, vaikka sekin on hyvä tapa.

Kovana harjoittelijana tunnettu Niskanen sanoo, että hän haluaa työstää 1vs1 -pelaamiseensa lisää erilaisia harhautus- ja ohitusmalleja.

Millainen on visiosi pelaajasta, jollainen haluat olla parhaimmillasi?

– Haluan olla näkyvä, tehokas ja johtava pelaaja. Haluan olla pelaaja, joka säväyttää yleisöä. Tarkoittaa se sitten hienoa keskitystä, harhautusta tai laukausta.

Lisäksi Niskanen haluaa nostaa vielä pelaamisensa laadun tasaisuutta. Kauden otteissa oli hänen mukaansa vielä liikaa epätasaisuutta.

Suomalaisessa jalkapallokeskustelussa on puhuttu viime aikoina paljon selkeän erikoisominaisuuden merkityksestä ja toisaalta taas korkeasta peruspelaamisen tasosta.

– Kultainen keskitie on mielestäni tärkein. Kokonaisvaltaisen pelaamisen pitää olla kunnossa, mutta selkeästä erikoisominaisuudesta (esimerkiksi räjähtävyys ja potkutekniikka) on paljon etua. Huipulle päästäkseen kaikkien osa-alueiden tulee olla kunnossa, joka tarkoittaa esimerkiksi puolustussuuntaan pelaamisen laatua.

Niskanen korostaa, että yksi tärkeä ominaisuus on molempijalkaisuus. Se antaa paljon etuja ohituksiin ja laukauksiin.

Niskanen arvioi, että onnistunut kausi vahvisti hänen itseluottamustaan. Hänen treenimotivaationsa on sen myötä entistä kovempi.

– Preseason treenataan taas kovasti. Fysiikan lisäksi teen paljon työtä pallon kanssa. Hion harhautuksia, keskityksiä ja perustekniikkaa.

Hän haluaa olla vielä nopeampi ensimmäisissä askelissaan. Nimenomaan, kun mittarina on kansainvälinen taso. Niskanen haki KuPSin treenien lisäksi lisää tehoja juoksuvalmentaja Tapani Turusen valmennuksesta. Niskasen suunnitelmassa on mennä Turusen treenattavaksi myös tulevaan kauteen valmistautuessa.

Niskanen tunnetaan yhtenä KuPSin ilopillerinä. Positiivisuus on hänen perusluonteensa, jolla hän on päässyt yli vaikeista ajoista. Tärkeää Niskasen kehityksessä on terve ja täsmällinen itsekritiikki, jolla hän analysoi omaa kehitystään ja peliesityksiään.

KiuPan kasvatti ei pidä KuPSin pronssikautta nappiosumana. KuPS ei pystynyt tällä kaudella haastamaan ylivoimaisesti mestaruuden vienyttä HJK:ta, vaikka kuopiolaisseurassa puhuttiin paljon siitä kauden ennakkoasetelmassa.

Joka tapauksessa mitali ja europaikka kahtena kautena peräkkäin on korkealle arvostettava asia.

– Mitali ja europaikka ovat molemmat älyttömän hienoa asioita. Europaikka on mielestäni vielä isompia asia, sillä se tuo seuralle merkittävästi rahaa kassaan. Lisäksi europelit ovat pelaajille tärkeitä näytönpaikkoja ja mahdollisuuksia päästä uralla eteenpäin, Niskanen painottaa.

Niskanen teki syksyllä jatkosopimuksen KuPSin kanssa. Lähtökohtainen asetelma on pelata vielä yksi mennyttä sesonkia kovempi kausi KuPSissa ennen ulkomaita.

Eikä siirto ole poissuljettua aiemminkaan, erityisesti jos pelaaminen kulkee erittäin hyvin.

Uusimmat

Sporttiset

Suvi Mikkonen neljäs naisten A-finaalissa Pieksämäen jokkiskisoissa

Kiira Väänänen metsästää yhä EM-kisarajaa – Iisalmen pm-kisoissa leka lensi 61,24

Länsi piti Ahmolla niukasti mestaruutensa – voitto oli kolmas perättäinen

Selma Vidgrenin suuntana on seuraavaksi TCU – iisalmelainen lähtee opiskelemaan ja pelaamaan yliopistojalkapalloa

IPK saa takalinjoilleen Ranskan maajoukkuemiehen

Miko Kiminki vaihtoi autourheilulajia kaksi vuotta sitten – kuuluu jo nyt ikäistensä kärkinimiin

PK-37:n B:lle piste, mutta enemmänkin oli tarjolla

Iisalmelaisen Anni Angerian ME-hiihto virallistettiin – 24 tunnin uskomaton suoritus on nyt Guinness World Record

Antti Ruuskanen laittaa lusikkansa kuuman keihäskesän soppaan – avauskisan ajankohta vihdoin tiedossa

Iisalmelaisten juhlaa Suonenjoen kaviouralla