Aurinko aurinko lämmittää

Pimeän talven jäljiltä moni tuntee olonsa uupuneeksi. Pysyäksemme vireänä tarvitsemme D-vitamiinia, jonka valmistuksen auringon säteily saa aikaan iholla.

Rannalla loikoilu ja auringonotto helteessä kuuluvatkin useiden kesänviettoon. Onhan lämmössä rentoutuminen ihanaa, ja aurinkoisina päivinä itsensä tuntee usein paljon energisemmäksi.

Paljaan nahkan kärventäminen tuntitolkulla auringossa on kuitenkin iholle haitallista. Tutkija Anu Heikkilä varoittaa, että kaikki auringosta saatu UV-säteily varastoituu ihosoluihimme ja muodostaa elinikäisen UV-kuormituksen (IS 23.6.). Mitä suurempi UV-kuormitus, sitä suurempi riski on sairastua esimerkiksi tyvi- ja okasolusyöpiin.

Monien tavoittelema rusketus on ihomme puolustusmekanismi UV-säteitä vastaan, ja ihon palaminen on tulehdustila, jonka nuo säteet saavat aikaan, kun suojaus ei riittänytkään. Kantasuomalaiselle tyypillinen vaalea iho tarvitsisi suojausta usein jo keväällä.

Ei siis kannata käristää itseään ajatellen, että eilisen puna on huomisen bruna eli rusketus.

Aurinko itsessään ei kuitenkaan ole läpeensä paha. Tarvitsemme sitä. Sen hyötyjen saamiseen kuitenkin riittää 10–15 minuutin auringossa oleskelu.

Kesästä ja auringosta saa nauttia, mutta omaa ihoaan kannattaa suojella. Vaatetus on siihen tehokkain keino, mutta helteellä vaatetta harvoin on peittävästi yllä. Jos suunnittelee viettävänsä auringossa loikoillen paljon aikaa, ei ole yhtään liioiteltua käyttää korkeakertoimista aurinkorasvaa. Varjosta voi myös hakea suojaa.

Meillä pitäisi olla hyvä olo omassa ihossamme ,ja meidän pitäisi pystyä olemaan ilman, että edes kiinnitämme huomiota siihen. Iho suojaa meitä, ja meidän pitäisi suojella sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.