Eestilä astui pitkälle totuuden jälkeiseen aikaan

Markku Eestilä kirjoitti Iisalmen Sanomissa (19.2.), että ollaan siirrytty totuuden jälkeiseen aikaan. Mutta Eestilä astui itse pitkälle totuuden jälkeiseen aikaan. Ymmärrän tämän keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kipuilun edellisen porvarihallituksen tekemistä päätöksistä, joiden maksumiehinä ovat heikoimmassa asemassa olevat, eläkeläiset, syrjäseudulla asuvat ja työntekijät.

Heikommassa asemassa olevat ja eläkeläiset kärsivät 33 prosentin asiakasmaksujen korotuksesta, jota paikallispoliitikot vielä laajensivat (onneksi nykyhallitus valmistelee asiakasmaksujen poistamista).

Syrjäseutujen asukkaita edellinen kolmen puolueen porvarihallitus rankaisi keskittämisasetuksella, joka muun muassa lakkautti leikkaustoiminnan Ylä-Savosta. Toinen kuolinisku seutukunnalle oli käräjäoikeuden lakkauttaminen ja siirtäminen Kuopioon, vaikka siitä ei saada säästöjä vaan lisäkuluja!

Yksikään sen aikainen hallituspuolueiden yläsavolainen kansanedustaja (Seppo Kääriäinen, Hanna-Kaisa Heikkinen, Elsi Katainen, Pentti Oinonen ja Markku Eestilä) ei tukenut käräjäoikeuden säilymistä Iisalmessa.

Sen sijaan seinäjokiset hallituspuolueidenkin kansanedustajat esittivät ukaasin, että jos Seinäjoen käräjäoikeus lakkautetaan, he äänestävät hallituksen seutukuntia näivettävää esitystä vastaan, jolloin hallitus kaatuu. Ja kas kummaa, Seinäjoki sai pitää käräjäoikeuden.

Näitä tekoja vasten ymmärtää Eestilän selittelyn jälkikäteen, varsinkin, kun hänen puolueensa kokoomuksen ministeri Häkkänen olisi voinut muuttaa asian perustellen sitä säästösyillä, sillä toteutettu keskittäminen on tuonut lisäkustannuksia.

Muutosta päätöksen kumoamiseksi tuskin tälläkään hallituskaudella saadaan aikaan ainakaan yläsavolaisten kansanedustajien toimesta. Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin vieraillessa Iisalmessa viime lauantaina kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen kysyi, voiko käräjäoikeuden keskittämispäätöksen perua? Kulmunin kuittasi kysymyksen sanomalla, että julkiset työpaikat ovat vähentyneet ja keskittyneet.

Keskusta näyttää olevan vieläkin Juha Sipilän vanki, eikä peru omia seutukuntia ja vähävaraisia rankaisevia päätöksiään.

Rauno Pikkarainen, kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (vas.), Kiuruvesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.