Iisalmen Sanomien päätoimittaja puolustaa Iisalmea: Helsingin Sanomien trumppilainen uutisointi kertoi harmillisia puolitotuuksia ja loi turhaa vastakkainasettelua

Valtakuntamme suurilevikkisin sanomalehti Helsingin Sanomat julkaisi viikonloppuna 8.12. jutun, jossa se haastatteli kahta perhettä, jotka ovat muuttaneet pääkaupunkiseudulle muualta.

Toinen perhe oli muuttanut Iisalmesta ja löytänyt onnen Vantaalta. Perheelle valinta vaikutti oikealta ja heitä voi siitä onnitella. Jutussa oli kuitenkin erikoinen sävy. Sen sijaan, että juttu olisi tyytynyt kertomaan perheen onnea, siinä vyörytettiin lukijalle joukko valittuja faktoja Iisalmen huonoista puolista.

Jutussa muun muassa kerrottiin, kuinka paljon ihmisiä Iisalmesta on muuttanut kymmenen vuoden aikana Helsinkiin, Vantaalle ja Espooseen (913), mutta jätettiin kertomatta, paljonko etelästä muuttaa tänne (679).

Jutussa alleviivattiin, että etelään muuttaneiden määrä vastaa neljää prosenttia Iisalmen nykyisestä väkiluvusta. Kun Iisalmen muuttaneet unohdetaan, Helsingin Sanomien "fakta" on varsin valikoiva ja trumppilainen. Jutussa kertoiltiin, että asuminen on halvempaa etelässä ja Iisalmessa ei saa kasvisruokaa. Etelässä on perheellekin enemmän aikaa.

Komiikassa on sääntö, että on sallittua lyödä vain ylöspäin eli veistää vitsiä itseään vahvemmassa asemassa olevasta. Sama voisi kohtuuden nimissä päteä alue- ja seutupolitiikkaan. Ex-iisalmelaiselle perheelle muutto oli selvästi oikea ratkaisu. Helsingin Sanomat teki perheestä kuitenkin aluepolitiikan keppihevosen. Se ei ole reilua ketään kohtaan.

Iisalmen Sanomat haluaa kertoa kolikon toisen puolen ilman turhaa kärjistämistä ja turhaa vastakkainasettelua. Tästä syystä aihetta käsitellään tulevien päivien lehdissä.

Kirjoittaja on Iisalmen Sanomien päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.