Iisalmen kirjastolla on paljon livelähetyksiä Facebookissa ja Skypessä – jos Avi antaa luvan, kirjapakettejakin kootaan asiakkaiden toiveiden mukaan

Kirjastojen ovet menivät Ylä-Savossakin kiinni runsas viikko sitten. Kirjastojen henkilökunta kuitenkin työskentelee koko ajan.

– Nyt on iso ponnistus Rutakko-verkkokirjasto, jonka päivitetyt uudet verkkosivut ilmestyvät 30.3. Sieltä löytyy se olennainen kirjastopalveluista, kertoo Iisalmen kaupunginkirjaston vastaava kirjastonhoitaja Tuija Sirviö-Lappalainen.

Kirjaston asiakkailta kysyttiin, mitä he verkkosivuilta etsivät. Sivusto on nyt helppokäyttöisempi ja sen ilmettä on uudistettu.

Kirjaston Facebook-sivulle tulee opastukset sen käytöstä (facebook.com/kirjastoiisalmi).

Miten sinne Facebookiin tai Skype-palveluun kirjaston livelähetyksiä seuraamaan pääsee, jos niitä ei ole aiemmin käyttänyt?

Iisalmen kaupunginkirjastosta digiopastusta saa puhelimitse maanantaista perjantaihin kello 8–15 soittamalla numeroon 040 830 2712.

Sirviö-Lappalainen kertoo, että kirjaston henkilökunta neuvoo kaikenlaisissa digiasioissa – myös julkisiin palveluihin liittyvissä asioissa.

– Veroilmoitukset pitää täyttää tai käydä kelan sivuilla tai käyttää pankkipalveluita verkon kautta. Opastamme palvelun ääreen, mutta emme sen pitemmälle.

– Olen niin onnellinen, että meillä on kaverilainausmahdollisuus. Mobiilikirjastoa ei monella kirjastolla Suomessa ole.

Kaverilainaus toimii niin, että kirjastosta jo lainatun kirjan voi siirtää kaverilleen mobiilikirjastosovelluksen avulla.

Iisalmen kirjastoon kirjoja ei nyt voi palauttaa, koska varausjonot menisivät sen takia sekaisin.

Mobiilikirjastosovelluksen lataaminen alkoi 5.2.2020. Sirviö-Lappalainen kertoo, että jo helmikuussa oli 700 latausta, nyt arviolta kaksinkertainen määrä.

– Latauksia oli yllättävän paljon, kun Iisalmessa kirjaston asiakkaita on 8 000.

Asiakkailta on tullut toiveita kirjakasseista.

– Odotamme Aluehallintoviraston ohjetta kirjastokassipalvelusta. Meillä on jo valmis suunnitelma kuinka sen toteutamme, mutta odotamme Avin pandemia-asiantuntijoiden linjausta. Linjaus luvattiin lähiaikoina, Sirviö-Lappalainen kertoo.

Suunnitelma on, että asiakkaat voisivat soittaa toiveensa, ja puhelimessa myös sovitaan, milloin asiakas noutaa kirjakassin.

Omatoimikirjasto on myös kiinni eikä kirjastoon pääse lukemaan lehtiä.

Poikkeusoloissa puhelimitse kirjastosta voidaan antaa myös kirjastokorttiin liitettävä pin-koodi, jolla pääsee käyttämään Rutakko-kirjastojen sähköisiä palveluita ja aineistoja, jollei ole vielä omaa pin-koodia hankkinut.

Verkon kautta maksutta pääsee lainaamaan esimerkiksi e-kirjoja ja e-äänikirjoja, lukemaan lehtiä ja katsomaan elokuvia ja kuuntelemaan musiikkia.

– Kannattaa päivittäin käydä katsomassa, mitä uutta e-aineistoa on tarjolla.

Kirjaston henkilökunta tekee koko ajan perustyötään. Sirviö-Lappalaisen mukaan asiakaspalvelua tavallisena aikana on 30 prosenttia henkilökunnan työajasta.

Perustyöhön kuuluu esimerkiksi aineistohankinta. Iisalmen kirjastoon hankitaan noin 10 000 kirjaa vuodessa. Viikoittain tulevia uusia kirjoja laitetaan lainauskuntoon tulevaa varten.

Kirjastoauto valmistelee syksyn reittejä sekä kirjastoautoon kesäksi pakopeliä.

– Valmistelemme myös lukudiplomilistat koulujen ensi lukuvuotta varten, Siviö-Lappalainen antaa esimerkkejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Veden varaan joutunut mies hukkui Vieremän Iijärvellä

Ylä-Savon musiikkiopistosta valmistuneet

Päällimmäisenä viime vuosista on tasa-arvon tuoma ilo – Fereshteh Ahmadi valmistui Iisalmesta lähihoitajaksi ensimmäisenä afgaanina

Uutta päiväkotia ei Iisalmessa ehkä tarvitakaan – ilta- ja yöhoitoa tarvitsevat lapset voisivat olla esimerkiksi Simpukassa

Jännitys pärjäämisestä vaihtui iloon valmistumisesta – Virosta kotoisin oleva Monika Neudorf sai ystäviltä kutsun Savoon ja on viihtynyt hyvin

Kirkkoherra Sanna Komulaisen virkaanasettamismessu on päätetty pitää ilman läsnä olevaa yleisöä – tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä

Tuholainen iski – Leevi Rönkkö on hakannut 14 hehtaaria metsää Kiuruvedellä kirjanpainajavaurioiden takia

Valkolakin saaneilla oli suunnitelmia tulevasta – miten toiveiden kävi?

Pohjois-Savon pitkä nollalinja katkesi: maakunnassa tilastoitu yksi uusi koronatartunta

Vuodesta 1952 lähtien pidetyt Ylä-Savon Maakuntajuhlat pyritään järjestämään tänäkin kesänä