Jäsenkuntien maksuosuudet kasvavat Ylä-Savon sotessa – Terveyskampuksen toinen vaihe alkaa

Ylä-Savon soten Terveyskampus-hankkeen toinen vaihe alkaa vuoden 2020 aikana. Taloussuunnitelmakauden 2020–2022 investointiohjelman loppusumma on 26,1 miljoonaa euroa, josta on 20,8 miljoonaa euroa on Terveyskampus-investointia.

Talousarvioesityksessä 2020 jäsenkuntien maksuosuuden kasvu vuoden 2019 talousarvioon nähden on 4,5 prosenttia ja vuoden 2018 tilinpäätökseen nähden 2,9 prosenttia.

Kuntien maksuosuutta kasvattavat ostettu erikoissairaanhoito sekä hoito- ja hoivapalvelut.

Ylä-Savon soten yhtymähallitus käsittelee talousarviota ja toimintasuunnitelmaa 3.12.

Toimitusjohtaja Leila Pekkanen toteaa, että talousarviossa näkyy alueen väestörakenteen muutoksesta ja ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu. Ikääntyvän väestön asumisen ratkaisuja kehitetään muun muassa lisäämällä tavallista palveluasumista.

Kotona asumista tuetaan sekä kotihoitoa vahvistamalla että lisäämällä omaishoidon tukeen kohdennettuja määrärahoja.

Vieremällä Sotkanhelmen tehostetun palveluasumisen yksikkö siirtyy yksityisen palveluntuottajan toiminnaksi 1.1.2020.

Leikkaustoiminta siirtyy takaisin kuntayhtymän omaksi toiminnaksi. Ylä-Savon sote laajentaa oman erikoissairaanhoidon palveluja sairaanhoitopiirin ja kuntayhtymän välisellä työnjaolla.

Päivystystoiminta jatkuu nykyisellä luvalla vuoden 2022 loppuun saakka.

Iltavastaanottotoimintaa laajennetaan terveyspalvelujen toiminnassa, ja Kotisairaalan aukioloaikoja jatketaan iltaan. Terveyspalveluissa otetaan käyttöön hoitajavastaanottojen asiakasmaksu.

Sosiaalipäivystys siirtyy maakunnalliseksi toiminnaksi vuoden 2020 alussa. Talousarvio sisältää nuorten matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalvelujen kehittämisen.

Ylä-Savon sote pilotoi lastensuojelussa toimintamallia, jossa tavoitteena on oikea-aikainen ja riittävä tuki omassa perheessä ennaltaehkäisten lastensuojelun laitoshoitoa. Lasten- ja nuorten palveluissa pilotoidaan etävastaanottomallia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.