Janne Tuovinen lähti Iisalmesta maailmalle ja on nyt jazzin huippunimi – tulossa ensimmäinen keikka entisessä kotikaupungissa

Iisalmeen saapuu konsertoimaan huhtikuun ensimmäisellä viikolla kaupungista maailmalle ponnistanut jazzmuusikko, kontrabasisti Janne Tuovinen. Hän konsertoi alter egonsa Jean Erikin nimellä ja kyse on levynjulkistuskiertueesta. Helsingissä nykyään vaikuttava Tuovinen on juuri julkaissut ensilevynsä muusikkoystäviensä saksofonisti, syntetisaattori Pauli Lyytisen, rumpali Anssi Tirkkosen ja pianisti Artturi Röngän kanssa ja levy kantaa nimeä This is Jean Erik.

Levyn kaikki kappaleet on Tuovisen omia sävellyksiä.

– On hienoa, että olen saanut tehdä levyn hyvien, lahjakkaiden muusikoideni kera. Olen soittanut heidän kaikkien kanssa paljon keikoilla. Pauliin tutustuin jo aikoinaan Kuopion musiikkilukiossa, Anssi on opiskelukaverini Sibelius-Akatemiasta, Tuovinen kertoo.

Artturi Rönkää Tuovinen kehuu suorastaan nerokkaaksi.

– Hänen kanssaan kemiat toimivat hienosti. Lempimuusikoideni kanssa soittaminen ylipäätään tuntuu turvalliselta ja hienolta.

Bändin keikka kuullaan Iisalmen Raatihuoneella ensi keskiviikkona ja duo Janne Tuovinen ja Artturi Rönkä viihdyttävät lounasväkeä jo alkuviikolla.

– On niin hienoa tulla Iisalmeen konsertoimaan. Edellisen kerran esiinnyin Olutmestarissa duona avopuolisoni kanssa, sitä ennen koululaisena ja Ylä-Savon musiikkiopiston opiskelijana, Tuovinen iloitsee.

Muusikon ura sai hyvää vauhtia jo Iisalmen lapsuusvuosina. Edvin Laineen koulun eli silloisen Keskustan koulun musiikkiluokkaa ja opettaja Sampo Laasasta Janne Tuovinen ei unohda.

– Sampo oli tosi hieno opettaja.

Ylä-Savon musiikkiopistossa Tuovinen opiskeli alttoviulun soittoa, mutta Kuopion musiikkilukion ja konservatorion opintojen aikoihin kuvioihin astui kontrabasso.

– Jazz alkoi kiinnostaa ja niinpä vaihtui soitinkin, Tuovinen kertoo. Hän pääsi musiikkilukion aikoihin mukaan jazzbändiin ja niin tyyli vei vähitellen mukanaan.

– Olen aina tykännyt improvisoinnista, ja jazzissa sitä voi toteuttaa todella vapaasti.

Musiikkiopinnot jatkuivat Savonia-ammattikorkeakoulussa, Metropoliassa ja Sibelius-Akatemiassa.

– Olen keikkaillut opiskelun ohella paljon ja tehnyt muitakin kuin jazz-keikkoja aina tangosta alkaen, laidasta laitaan.

Monipuolinen suhde musiikkiin ja erilaisilla keikoilla soittaminen on Tuovisen mielestä ollut antoisaa.

– Siinä oppii hyvin, mitä on muusikon arki oikeasti.

Tuovisen nimi on vilahdellut myös free-lancer -keikkojen kautta, kuten jazzorkesteri UMOn tai jazzia ja rappia yhdistävän Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -bändin keikoilla.

Myös opettaminen on Janne Tuoviselle tärkeää. Hän opettaa kolmella eri paikkakunnalla, Savonlinnassa, Vantaalla ja Karjaalla.

Uran kohokohtiin kuuluu myös legendaarisen Led Zeppelin-basistin Paul Jonesin opissa käyminen New Mexicon Santa Fén work-shopissa.

Sävellystensä Janne Tuovinen sanoo tulevan eletystä elämästä ja tunteista.

– Esiin tulee ainakin se, että en ole musiikillisestikaan kovin kapeakatseinen. Musiikkini ei ole ihan perinteistä jazzia, mukana on uudenlaisiakin soundeja. Haluan sen kuullostavan dramaattiselta ja improvisaatiolle on aina oltava tilaa.

Koko Jazz Club, Iisalmen Raatihuone, 3.4. kello 20. Jazz@Lunch -keikat 1.-2.4. kello 11.

Janne Tuovinen

Lähtöisin Iisalmesta.

Syntynyt vuonna 1986.

Julkaissut levyn: "This is Jean Erik".

Valmistuu tänä keväänä Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi.

Valmistuttuaan siirtyy basistiksi paljon ulkomailla ja Suomessa kiertävään nimekkääseen yhtyeeseen(nimeä ei vielä voi julkistaa).

Avovaimo: Karjaalta lähtöisin oleva suomenruotsalainen muusikko Carolina Wendelin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.