Lapset ja vanhukset: Sosiaalidemokraattien aloite esitti korotusta 60 prosenttiin – Mutta lisääminen ei ole ongelmatonta

Iisalmen kaupunki tarkastelee kaupunkistrategian päivityksen yhteydessä, onko julkisten palveluiden osuutta syytä lisätä vanhusten- ja lastenhoidossa sekä muissa ydinpalveluissa. Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä esitti aloitteessa, että nämä palvelut olisivat julkisesti tuotettuja vähintäänkin 60-prosenttisesti.

Kaupunkistrategiapäivitys aloitetaan valtuustokauden loppupuolella.

Kaupunginhallituksen kanta on, että kunnalliset palvelut toimivat tällä hetkellä Iisalmessa hyvin. Yksityiset palvelut täydentävät ja tarjoavat kaupunkilaisille valinnanvapautta. Yksityisen palvelutuotannon rajoittamisessa periaatepäätöksellä on haasteensa, ja se ei ole tarkoituksenmukaista.

Nykyisin julkisen varhaiskasvatuksen piirissä on 54 prosenttia varhaiskasvatuksen lapsista. Tehostetussa palveluasumisessa vastaava osuus on 37 prosenttia. Periaatepäätös tarkoittaisi oman toiminnan lisäämistä molemmissa.

Tämä vaatisi lisäresursointia henkilöstöön ja investointeja toimitiloihin sekä palvelusetelin myöntämisen rajoittamista varhaiskasvatuksessa ja ostopalvelujen vähentämistä tehostetussa palveluasumisessa. Periaatepäätös tarkoittaisi myös usealle toimintansa kehittämiseen investoineelle yritykselle toimintansa supistamista tai jopa lopettamista.

Kaupunginhallituksen päätösesitykseen kuuluu, että mikäli asiassa tehtäisiin ehdotettu periaatepäätös, tulisi palvelutuotanto sopeuttaa sen mukaiseksi pitkällä aikavälillä. Valtuusto saa asian pöydälleen maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.