Majakka-elokuvia Iisalmessa

Suomen Majakkaseuran uusi elokuva Haaksirikkojen Märket kertoo viiden hylyn tarinan Suomen vaarallisimpiin kuuluvalla Märketin majakan merialueella Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa. 43- minuuttinen elokuva nähdään Iisalmen kirjastossa torstaina 7.11. kello 17.15 alkaen.

Elokuvassa tutustutaan lähemmin viiteen hylkyyn. Niistä neljä oli pitkään kateissa. Sensaatiomaisinta on kuvamateriaali majakkalaiva Storbrottenin hylystä, jossa nähdään merenpohjalla makaava ehjä majakkalinssi. Myös videokuva sukellusvene S-2:n hylystä lähellä Märketin majakkaa on ainutlaatuista.

Dokumentin on ohjannut Sakari Manninen. Siinä on käytetty usean suomalaisen ja ruotsalaisen sukellusryhmän kuvamateriaalia. Asiantuntijana toimii muiden muassa merikapteeni Seppo Laurell.

Väliajan jälkeen nähdään runsaan vuoden takainen, 40-minuuttinen Bengtskärin tarina, joka kertoo Suomen tunnetuimman majakan koko tarinan rakentamisesta nykypäivään. Tarinaan sisältyy muun muassa kuuluisa Bengtskärin taistelu heinäkuussa 1941. Veristä taistelua muistelevat elokuvassa jo edesmenneet veteraanit.

Myös majakan nykyinen yrittäjäpariskunta Paula ja Per Wilson on mukana elokuvassa. Bengtskärin majakka pelastui rappiotilastaan heidän työnsä ansiosta.

Näytösten yhteydessä Majakkaseura järjestää majakka-aiheiset myyjäiset kunnostustyönsä hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.