Massiiviset säiliöt vyöryvät yöllä Sonkajärvelle - harvinainen erikoiskuljetus asettuu keskelle tietä parkkiin

– Kuljetusyhdistelmät liikkuvat vain öisin, sillä ne käytännössä tukkivat tien muulta liikenteeltä, kertoo kuljetuspäällikkö Elina Hassinen harvinaisen suuren erikoiskuljetuksen järjestävästä Vuorsola Oy:stä.

Kahden valtavan säiliön erikoiskuljetus parkkeeraa torstaina aamuyöllä Sonkajärvelle, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Terrafamen rakenteilla olevalle akkutehtaalle matkaavat säiliöt lähtevät keskiviikkona Pyhännältä iltayhdeksältä ja vyöryvät viitostien kautta Sonkajärven etapilleen.

Säiliöiden on määrä odottaa matkan jatkumista keskellä 87-tietä noin kilometri Sonkajärveltä Rautavaaran suuntaan.

Liikenne kiertää niiden ohitse tien vierustalla olevan puunlastauspaikan kautta.

 

Sonkajärveltä säiliöt etenevät yksi kerrallaan. Toinen jatkaa kohti Sotkamoa torstain ja perjantain välisenä yönä, toinen sitä seuraavana yönä.

Reitti kulkee Terrafamelle kapeaa tietä numero 870 pitkin.

– Tie on tyhjennettävä muulta liikenteeltä. Esimerkiksi puutavarakuljetukset ja muut on informoitu ja liikenteen ohjaus riittävän kaukana kuljetuksen edellä huolehtii, että satunnaisia kulkijoita ei pääse vahingossa eteen.

– Loppuosuus on haastavin, mäkiin tarvitaan sekä työntö- että vetoapua.

 

Mammuttimaisia säiliöitä ja valtakunnan uutisissa "monsterikuljetukseksi" nimettyä erikoiskuljetusta saa käydä katsomassa torstaina Sonkajärven pysähdyspaikalla, kunhan ei häiritse liikennettä.

– Pitää myös muistaa, että kuljettajien on saatava nukkua päivällä. Eikä nyt tietysti muutenkaan kukaan heistä ole koronariskin vuoksi varsinaisesti tavattavissa.

Paikallisille jättiläiskuljetus näkyy myös lyhyinä sähkökatkoina molempina öinä.

– Kaikki tien yläpuoliset langat joudutaan nostamaan tai poistamaan tieltä hetkeksi. Sähkökatkot ovat noin 15–20 minuutin mittaisia.

Alueen asukkaiden turvallisuus on varmistettu. Mukana kulkee Terrafamen paloauto ja jos tarvetta hälytysajoneuvojen liikkumiselle on, se järjestetään.

 

Säiliöiden on määrä saapua perille Terrafamen porteille lauantaiaamuna. Niiden siirto kiskojen avulla paikoilleen on vielä noin viiden päivän urakka.

Ainakin tähän mennessä matka on sujunut hyvin.

– Valmistelutöitä on tehty viime kesästä saakka.

Mitä on liikkeellä?

Tien päällä kaksi 170 tonnin ammoniakkisäiliötä

Kuljetettavana on kaksi tyhjää ammoniakkisäiliötä, jotka kumpikin painavat 170 tonnia. Molemmat 50 metrin mittaiset kuljetusyhdistelmät painavat 250 tonnia.

Säiliöt siirrettiin viime viikolla Teuvalta Kaskisten satamaan ja edelleen meriteitse Kalajoen satamaan. Yhdistelmäajoneuvot lähtivät Kalajoelta maanantai-iltana.

Vuorsola Oy:n väkeä on mukana noin 15 ihmistä sekä lisäksi joka yö noin kymmenen henkilöä esimerkiksi sähköyhtiöiltä ja sillanvalvonnassa.

Kuljetus on tarvinnut jokaiseen risteykseen muutostöitä, kuten soratäyttöjä ja metallisia suojauksia ja kylttien väliaikaista purkua.

Viimeinen noin 70 kilometrin matka Sonkajärveltä lähtien joudutaan teiden olosuhteiden vuoksi matkaamaan yksi kuljetus kerrallaan.

Kuljetus tukkii siellä koko tien, eli liikenne katkaistaan tiettyjen tieosuuksien matkalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Veden varaan joutunut mies hukkui Vieremän Iijärvellä

Ylä-Savon musiikkiopistosta valmistuneet

Päällimmäisenä viime vuosista on tasa-arvon tuoma ilo – Fereshteh Ahmadi valmistui Iisalmesta lähihoitajaksi ensimmäisenä afgaanina

Uutta päiväkotia ei Iisalmessa ehkä tarvitakaan – ilta- ja yöhoitoa tarvitsevat lapset voisivat olla esimerkiksi Simpukassa

Jännitys pärjäämisestä vaihtui iloon valmistumisesta – Virosta kotoisin oleva Monika Neudorf sai ystäviltä kutsun Savoon ja on viihtynyt hyvin

Kirkkoherra Sanna Komulaisen virkaanasettamismessu on päätetty pitää ilman läsnä olevaa yleisöä – tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä

Tuholainen iski – Leevi Rönkkö on hakannut 14 hehtaaria metsää Kiuruvedellä kirjanpainajavaurioiden takia

Valkolakin saaneilla oli suunnitelmia tulevasta – miten toiveiden kävi?

Pohjois-Savon pitkä nollalinja katkesi: maakunnassa tilastoitu yksi uusi koronatartunta

Vuodesta 1952 lähtien pidetyt Ylä-Savon Maakuntajuhlat pyritään järjestämään tänäkin kesänä