Naisia painostetaan naimisiin ja lähetetään kotimaahan oppimaan "tavoille" - kunniaväkivaltaa ja alistamista ei tule suvaita

Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila kirjoitti puhuttelevan kolumnin Helsingin Sanomiin keskiviikkona (14.8).

Kolumnissaan Hämeen-Anttila kommentoi tuoretta uutista, jonka mukaan Suomessa elää monia maahanmuuttajaperheitä, joissa lasten käytöstä ja tekemistä rajoitetaan vahvasti perheen kunniaan vedoten. Erityisesti rajoitukset koskevat nuoria naisia ja tyttöjä. Irakilaissyntyiset Zahra ja Neriman Al Take kertoivat Helsingin Sanomissa sunnuntaina näkevänsä kunniaan liittyvää kontrollia jatkuvasti työssään. Toinen naisista opettaa islamia ja toinen on ohjaaja maahanmuuttajia auttavassa järjestössä.

Heidän näkemyksensä mukaan kunniakontrollia esiintyy Suomessa jo laajalti. Naisia painostetaan naimisiin ja lähetetään kotimaahan oppimaan "tavoille". Nämä ilmiöt ovat väkivaltatutkija Satu Lidmanin mukaan Suomessa laajempia kuin ymmärretään.

Suomessa on paljon maahanmuuttajia, ja edellisen turvapaikanhakijakriisin seurauksena myös maahantulijoita, joiden olinpaikkaa ei tällä hetkellä tiedetä. Suomalainen yhteiskunta ajautuu väistämättä vaikeaan tilanteeseen, jos maassa on paljon ihmisiä, joiden arvot ja normit poikkeavat kantaväestöstä. Sama pätee yhteiskuntiin kaikkialla.

Nuorten naisten käyttäytymisen rajoittamisesta ei ole välttämättä pitkä matka kunniaväkivaltaan. Ihmisen koskemattomuus on suomalaisille tärkeä arvo. Samoin on naisten tasa-arvo. Vaikka se ei vielä kaikilta osin täysin toteudu, sitä kohti pyritään.

Kunniaväkivallan ja alistamisen suhteen ei kaivata ymmärrystä. Ne ovat väärin kulttuuritaustasta riippumatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.