Pääkirjoitus: Johtajuutta ei vaadita vain johtavassa asemassa olevilta vaan kaikilta

Kriisi- ja poikkeusaikoina ihmiset tarvitsevat vakautta ja mahdollisimman paljon ennustettavuutta sekä varmuutta. Kansakunta seuraa tarkkaan johtajiaan ja heidän toimintaansa. Tähän mennessä pääministeri Sanna Marin (sd.) ja presidentti Sauli Niinistö ovat toimineet jämerästi ja päämäärätietoisesti. Vaikeita päätöksiä on pystytty tekemään vaikeassa tilanteessa.

Kansakunnan johtajien vastuu korostuu poikkeustilanteessa, koska he ovat esimerkkejä. He pystyvät omalla toiminnallaan – teoillaan ja sanoillaan –  luomaan vakautta tai epävarmuutta. Kukaan ei vielä tiedä, millaisia vaikutuksia koronaepidemialla on talouteen ja yhteiskuntaan. Epävarmuus on pahinta. Johtajuutta ei kuitenkaan vaadita vain johtavassa asemassa olevilta vaan kaikilta. Johtajuutta vaaditaan perheissä ja vanhemmilta. Moni lapsi ja nuori ei vielä ymmärrä, mistä on kyse, kun koulut sulkeutuvat. Luvassa ei ole kuukauden lomaa, vaan poikkeustilanne, jossa sosiaalisia kontakteja pitää välttää. Vanhempien on pidettävä huoli, että nuoret eivät nyt lorvaile kylillä ja kaupungeilla. Nyt rajat ja rutiinit ovat erityisen tärkeitä.

Moni työntekijä on nyt etätyössä. Sekin voi vaatia monelta esimieheltä ja työntekijältä uudenlaista johtajuutta, omaa vastuunottoa ja kantoa. Ennen kaikkea tarvitaan aivan jokaiselta sydämen johtajuutta. Sitä, että huolehdimme toisistamme ja niistä, jotka ovat meitä huonommassa asemassa. Yhdessä tästäkin selvitään. Suomi, maailma ja ihmiskunta on selvinnyt vaikeammistakin asioista. Parhaassa tapauksessa maailma voi kriisin seurauksena muuttua pitkällä tähtäimellä parempaan suuntaan, jossa ratkaisee enemmän sydämen sivistys ja vähemmän maallinen mammona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.