Pääkirjoitus: Suomalaisilla osin jähmeä aloitus rajoituksiin - niiden noudattaminen on kuitenkin elintärkeää

Suomi heräsi keskiviikkona uuteen aikaan. Kyseessä on sodan jälkeisen ajan ehkä vakavin terveydellinen, yhteiskunnallinen ja taloudellinen kriisi Suomessa. On ymmärrettävää, että asiassa on monelle paljon sulateltavaa, silti annettuja viranomaisten rajoituksia ja suosituksia on noudatettava. Moni yli 70-vuotias ei jäänyt vielä keskiviikkona kotiin. Niiskuttavia ja flunssaisia ihmisiä oli yleisissä tiloissa, vaikka ohjeistus on toinen.

Yksi harvoja pandemian ennalta nähneitä oli saksalaisprofessori Alexander Kekulé, joka on virologi ja lääketieteellisen instituutin johtaja saksalaisessa yliopistosairaalassa (HS 18.3). Hän sanoi tammikuun lopussa useissa saksalaismedian haastatteluissa, että kaikilta flunssapotilailta pitäisi selvittää yhteys Kiinaan. Kaikki Wuhanista palaavat flunssaiset pitäisi panna karanteeniin.

Kekulén mukaan toinen virhe epidemian alkuvaiheessa oli se, että luotiin kuva, että kyseessä on vain vanhuksille vakava sairaus. Nyt moni ihmettelee uutisia, joissa kerrotaan myös alle 50-vuotiaiden joutuvan viruksen takia tehohoitoon. Nämäkin uutiset kertovat, kuinka äärimmäisen tärkeää on, että rajoituksia ja suosituksia noudatetaan.

Pandemia ei ole leikin asia, vaan se tulee jokaisen ottaa vakavasti. Turhaa paniikkia ei pidä lietsoa, mutta ainoa keino estää turhat kuolemat ja tehohoidon ylikuormittuminen Italian tapaan, on minimoida sosiaaliset kontaktit.

Tulevat kaksi viikkoa näyttävät, mikä on suomalaisten valmius kantaa itsestä ja muista vastuutta kriisitilanteessa. Noin kahdeksankymmentä vuotta sitten suomalaiset taistelivat elämästään rintamalla. Nyt pitäisi pystyä taistelemaan kotisohvalla.

Siihenkin me pystymme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.