Pääkirjoitus: Taivaan rannassa on valoa, kun sinne vain osaa katsoa - koronavirus ei ole pysyvä vitsaus

Elinkeinoelämän puheenjohtaja ja Nokian tuleva toimitusjohtaja Pekka Lundmark esitti Helsingin Sanomissa toiveen (HS 26.3), että kaikki kynnelle kykenevät ihmiset ja yritykset jatkaisivat kuluttamista ja pitäisivät talouden pyörät pyörimässä.

Kaikilla yrityksillä ei mene huonosti. Epätoivoon vaipuminen vain syventää kuoppaa, jossa olemme. Lundmark käytti sanaa joukkopsykoosi, joka on varsin vahva. Hän tarkoitti kuitenkin sitä, että taloudellisen romahduksen pelossa kaikki lakkaisivat kuluttamasta. Se loisi tilanteen, jossa taloudellinen toimeliaisuus käytännössä loppuisi ja sitä kautta työt ihmisiltä.

Koronakriisi on iskenyt nopeasti ja yllättänyt kaikki asiantuntijat. Toivottomuuteen ei ole kuitenkaan syytä vaipua. Korona väistyy aikanaan. Aika voi olla 4 kuukautta tai puolivuotta.

Kun näin käy, taloudellinen kasvu tulee olemaan nopeaa - jos emme lietso nyt pelkoa, joka kärjistää kriisiä. Tilanne vaatii kärsivällisyyttä. On hyvä tiedostaa, että kyseessä on keskipitkän matkan juoksu, ei pikamatka. Lohduttavaa on kuitenkin ajatella, että kyseessä ei todennäköisesti ole maraton.

Yhdessä olemme selvinneet vieläkin pahemmista kriiseistä. Yhdessä selviämme tästäkin. Parhaassa tapauksessa monta oppia viisaampana. Etätyö tulee varmasti lisääntymään ja se luo ihmisille uudenlaista vapaampaa ja tehokkaampaa työkulttuuria. Maatalousyrittäjien työn arvostus nousee ja se näkyy myös ostopäätöksissä. Ihmiset ymmärtävät, kuinka tärkeää on, että ruoka tehdään lähellä. Terveydenhuollon henkilökunnan arvostus kasvaa. Tajuamme vihdoin, että ilman heitä olisimme pulassa. Heräämme siihen, millainen taivas tavallinen ja turvallinen arki on.

Taivaan rannassa on valoa, kun sinne vain osaa katsoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.