Paljonko sitä pakkasta oikein on? Iisalmelaista Risto Ryhästä kismittävät ”viralliset” lukemat

Vaikka sääolosuhteet ovat kääntymässä kohti kevättä, talven kovat pakkaset ovat tuoreessa muistissa. Keskiviikkoaamunakin saatiin herätä rapsakkoihin lukemiin.

Mutta paljonko missäkin mittari näyttää?

Iisalmelainen Risto Ryhänen ihmettelee kovasti, miksi Vieremän Kaarakkalan pakkaslukemat edustavat valtakunnallisesti koko Ylä-Savoa. Ryhäsen mielestä siinä on selkeä epäkohta.

– Parhaimmillaan Kaarakkalan ja oman mittarin pakkaslukemien ero on ollut kahdeksan astetta. Jokainen savolainen tietää, että mäellä olevassa mittarissa on vähemmän pakkasta kuin mäen alla.

Ryhänen kyselee, olisiko mahdollista, että pakkaslukemat kysyttäisiin erikseen esimerkiksi Iisalmen paloasemalta.

– Se olisi sopiva paikka, sillä se ei ole missään mäellä. Se olisi totuudenmukaisempaa. Eikö Ilmatieteen laitoksen pitäisi pystyä tarjoamaan luotettavaa ja tarkkaa tietoa kattavasti?

Säätiedoista juuri pakkaslukemat ovat selkeästi tärkeintä Ryhäselle. 75-vuotias Ryhänen on saanut kertomistaan lukemista tutuilta irvailua osakseen, kun ne eivät täsmää Ilmatieteen laitoksen sivuilla näkyvien kanssa.

Ilmatieteen laitoksen suunnittelija Juho-Pekka Kaukoranta kertoo, että Kaarakkalan asema sijaitsee noin 40 metriä korkean vaaran lakitasanteella.

– Inversiotilanteissa siellä on aina lämpimämpää kuin alueella keskimäärin. Inversiolla tarkoitetaan käänteistä lämpötilajärjestystä. Eli maanpinnalla on kaikkein kylmintä ja ylempänä selvästi lämpimämpää kuin normaalisti.

Keskimäärin Kaarakkalan sääasemalla on tasankoon verrattuna muutaman asteen lämpimämpää heikkotuulisina ja selkeinä kesäöinä sekä talvisin myös päiväaikaan.

– Äärimmillään talvisin, jolloin sää on pidemmän aikaan selkeä ja tyyni, voi Kaarakkalan sääasemalla olla jopa 10–15 astetta lämpimämpää kuin ympäröivällä tasangolla ja yli 20 astetta lämpimämpää kuin laaksoissa tai muissa maaston painanteissa.

Kaukorannan mukaan havaintoasemien metadatasta käy ilmi myös maantieteelliseen ympäristöön liittyvät ominaisuudet ja niiden arvioitu vaikutus mittauksiin.

– Eli tiedetään, että asema edustaa vain vaara-asutusalueita ja yleisesti alueella voi lämpötila poiketa paljonkin. Siinä mielessä se ei ole tilastollinen ongelma.

– Kartta-analyyseissäkään ei käytetä asemia, joiden pienilmasto poikkeaa merkittävästi ympäristöstä, elleivät analyysit ota huomioon maaston korkeutta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Maria Santanen kertoo, että uusia sääasemia perustetaan melko harvoin, noin yksi vuodessa.

– Pyrimme perustamaan lopettaneen aseman tilalle uuden, jos lähistöllä ei ole muita asemia. Perustamme uusia asemia myös esimerkiksi lentosään tarpeisiin.

Santasen mukaan sääasematiheys on Savon alueella hieman keskimääräistä parempi.

– Suomessa keskimääräinen sääasemien etäisyys on hieman yli 60 kilometriä.

– Kaarakkalaa lähimmät asemat ovat manuaalinen sadeasema Kiuruveden Korpijoella, jossa mitataan ainoastaan sademäärää ja lumensyvyyttä sekä automaattinen sääasema Petäisenniska Kajaanissa. Kaarakkala kuvaa hyvin vaara-alueita, kun taas Petäisenniska tasaisempia alueita.

Kaarakkalassa mitataan lämpötilaa, kosteutta, painetta, tuulen suuntaa ja nopeutta, pilvisyyttä, näkyvyyttä, vallitsevaa säätä, sademäärää ja lumensyvyyttä.

Räätälöityjä sääennusteita

Liikenne- ja viestintäministeriön alaisen Ilmatieteen laitoksen tarkoituksena on tuottaa havainto- ja tutkimustietoa eli siten palvella kansalaisia – mutta kuinka siihen saa yhteyden?

Risto Ryhänen pohtii, millä perusteella soitosta napsahtaa kuluja.

Ilmatieteen laitoksen viestintäjohtaja Nina Kukkurainen kertoo, milloin maksua koituu:

– Keskus on todennäköisesti ohjannut kysyjän maksulliseen puhelinpalveluun. Räätälöidyn sääennusteen saa meteorologin puhelinpalvelusta, jonka hinta on 3,85 euroa /minuutti + paikallisverkkomaksu.

– Ilmastotilastoja saa ilmastopalvelustamme, joka on enemmän tietopalvelutyyppistä toimintaa. Tämän puhelinpalvelun hinta on 4,01 euroa /minuutti + paikallisverkkomaksu.

Palvelujen hinnat määräytyvät valtion maksuperustelain sekä liikenne- ja viestintäministeriön antaman maksuasetuksen mukaisesti.

Puhelinpalvelusta tiedustellaan Kukkuraisen mukaan usein ajallisesti ja paikallisesti hyvin tarkkaa säätietoa, esimerkiksi onko hyvä sää maalata. Meteorologi voi kertoa ennusteeseen liittyviä epävarmuustekijöitä sekä säätilanteen kehittymistä tarkasti.

Ilmastopalvelusta tiedustellaan puolestaan menneestä säästä, esimerkiksi millainen sää oli tiettynä merkkipäivänä.

– Havaintotiedot ovat myös saatavilla maksutta verkkopalvelussamme sekä niin sanotussa havaintojen latauspalvelussa.

– Toisinaan kuitenkin tarvitaan kattavampia, räätälöityjä selvityksiä menneestä säästä, jolloin puhelinpalvelun kautta saa apua.

Yleiset sää-, meri- ja ilmastopalvelut sekä varoitukset ovat vapaasti saatavilla esimerkiksi verkkopalvelussa ja mobiilisovelluksissa.

Kukkuraisen mukaan kansalaisten suosikkikanava on netti.

– Oman arvioni mukaan eniten käytetty kanava kansalaisten yhteydenottoihin on verkkosivujen palautelomake. Sen kautta tulee tiedusteluja säähän liittyvistä asioista päivittäin.

Keskeisimmät kriteerit

Kriteerit ovat Maailman ilmatieteen järjestön määrittelemät.

Asemapaikan tulisi edustaa laajempaa aluetta, eikä ainoastaan asemapaikkaa, esimerkiksi lämpötilan osalta.

Paikan valinta on aina kompromissi, jossa täytyy ottaa huomioon eri mittalaitteiden erilaiset vaatimukset ja saatavilla olevat mahdolliset paikat.

Paikan valinnassa otetaan huomioon tekniset seikat, kuten sähkön saatavuus ja aseman huollettavuus.

Paikka ei saa olla liian avoin, eikä se saa sijaita liian lähellä taloja tai muita häiritseviä kohteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Korona kuritti rajusti Ponssea – tilauskanta ja tulos puolittuivat, syksystä luvassa "haastava"

Kommentti: Kävin Tiilikkajärvellä ja rakastuin luontoon – koronalla on pysyviä seurauksia kansallispuistojen suosioon

Perheitä, hipstereitä ja luonnonsuojelijoita – ilta savolaisessa kansallispuistossa paljasti, keitä ovat kävijäennätyksiä rikkovat luonnossa liikkujat

Taistelu EU:n aluerahoista jatkuu – Elsi Katainen: "En hyväksy, että rikkaat vievät köyhiltä"

Poliisi olisi halunnut pitää 30 rikoksesta epäillyn miehen vangittuna – oikeuden mukaan kohtuutonta

Savonian kesän haussa voittajaksi nousi Iisalmen sairaanhoitajakoulutus – 17 aloituspaikkaa, sata hakijaa

”Nyt on oltava hyvin valppaana”: Kouluun ei saa mennä flunssaoireisena

Jazz-syksyyn luvassa nimekkäitä esiintyjiä – konsertteja Iisalmessa, Kiuruvedellä ja Vieremällä

Hiihtäjätähti Kerttu Niskanen meni naimisiin – julkaisi upean hääkuvan Instagramissa

Eukonkannosta julkaistu elokuva USA:ssa – mukana suomalaisia tekijöitä, traileri katsottavissa myös Suomessa