Petteri Orpo lupaa viljelijöille tukitoimia – "Kiinan pää on auki suomalaiselle ruoalle"

– Lupaan selvittää asian, valtionvarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi valtionhallinnossa työskentelevälle Pekka Ålanderille, joka kysyi Iisalmessa tiistaina vierailulla olleelta ministeriltä, miksi valtionhallinnon virkoja siirtyy jatkuvasti pois alueelta Kuopioon.

Orpo tosin mainitsi, että asia kuuluisi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) alaan.

Ålander mainitsi, että Ylä-Savossa on työvoimapula teollisuusaloilla, mutta puolisoille ei ole töitä. Miehille olisi täällä töitä vaikkapa koneistajina. Vaimoille olisi töitä valtionhallinnossa, mutta niitä työpaikkoja keskitetään Kuopioon.

Orpo oli hetkeä aiemmin todennut puheessaan, että Ylä-Savossa on yksityisen sektorin yrityksiä, jotka saavat tuotteitaan maailmalle ja siten tulee muillekin yrityksille töitä. Hän oli todennut, että koko Suomessa on avoimia työpaikkoja, mutta miten työttömät ja työpaikat saataisiin kohtaamaan.

Hän mainitsi, että on työllisyydessä menty ja mennään hyvään suuntaan: 110 000 ihmistä enemmän on töissä nyt kuin silloin, kun nykyinen hallitus aloitti toimintansa.

– Olin 2014 maa- ja metsätalousministerinä. Se aika oli minulle tärkeä oppi. Kiersin tosi paljon Suomea ja Kiuruveden Viljo-maatalousmessuilla taisin aloitella ministeriuraa, Orpo muisteli Iisalmen Sanomien haastattelussa.

Hän sanoi, että Venäjän tuontikiellosta alkoi vaikea vaihe suomalaisessa ruoantuotannossa, ja tälle seudulle se oli erityisesti kova juttu, koska alueella on paljon maidontuotantoon keskittyneitä tiloja.

Orpo sanoi tiedostavansa, miten heikkoa maatalouden kannattavuus kaiken kaikkiaan on. Entisten murheiden päälle on nyt vielä kaksi tosi vaikeaa vuotta.

– Ahdistus on aidosti iso.

– Meidän täytyy hallituksena miettiä, mitä toimenpiteitä voidaan tehdä. Valmistelemme asiaa tänä syksynä ministeri (Jari) Lepän kanssa. Katsotaan yhdessä, mikä on mahdollista, ja se pitää saada mahtumaan tiukkaan budjettiin, mutta yhteinen tahtotila on.

– Meidän pitää auttaa meidän tuottajat yli tästä vaikeasta ajasta. Nyt tarvitaan joitakin tukitoimia, mutta täytyy rakentaa kestävää ruoantuotantoa ja siihen tarvitaan EU:n uuden ohjelmakauden hyvä ratkaisu, joka loisi hyvän perustan. Lisäksi tarvitaan markkinoita ja ne haetaan maailmalta ja kotimaasta.

– Suomalaiset elintarvikkeet ovat maailman turvallisimpia ja terveellisimpiä. Kyllä ne maailmalle vielä saadaan, Kiinan pää on auki.

Orpon mukaan maailmalla on koko ajan kasvava pula viljelymaassa ja hyvistä maataloustuotteita.

Kiinan lisäksi Orpon mielestä kannattaa kääntää ensimmäisenä katse Eurooppaan, missä on kysyntää.

– Ja Pohjois-Afrikkaan on viety osaamista ja tuotteita.

Automatka Kuopiosta Iisalmeen sai Orpon toteamaan, että maakunnallisesti tärkeä tie pitäisi saada parempaan kuntoon, koska asia vaikuttaa myös työvoiman saantiin.

Eduskunnan liikennejaoton puheenjohtajan kansanedustaja Markku Eestilän (kok.) kanssa Orpo on puhunut valtion ylläpitämästä tieverkosta. Suomen perustieverkko on pystyttävä pitämään kunnossa.

Sitten ovat valtakunnallisesti isot liikennehankkeet, kuten nopeat rautatieyhteydet.

Orpo nosti esille uusia rahoitusmalleja, kuten suomalaisten eläkeyhtiöiden ryhtyminen rahoittamaan valtakunnallisia hankkeita.

Eestilä lisäsi mahdollisiksi rahoittajatahoiksi ulkomaiset sijoittajayhtiöt, mutta piti kotimaisia eläkeyhtiöitä etusijalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Murtovaras vei omaisuutta omakotitalosta

Luvatta toiminutta päiväkotia uhkaa sulkeminen Iisalmessa – kiinteistön omistaja ei suostu korjauksiin

Robotti tuo ruokaostokset luukulle: Uusia ruoan verkkokauppapalveluita kehitetään jatkuvasti

Kaikki koulut yhteen Rautavaaralla – yhtenäiskoulu aloittaa syksyllä

Iäkäs mies löytyi hukkuneena Varpaisjärveltä

Ukkosmyrsky ajoi Sukeva Originalin pääesiintyjät telttaan – Kätfishin keikka jouduttiin perumaan kokonaan

Alaikäinen poika ajoi humalassa kovaa ylinopeutta

Iisalmen Työterveysaseman myynti Mehiläiselle: "Osana isoa toimijaa on enemmän resursseja" – Nimi muuttuu loppuvuodesta

Vieremän juhannusraveissa ikävä käänne: kaksi hevosta ja ohjastajaa pahassa kolarissa

Iisalmessa voi vuokrata polkupyörän, jos oma jäi vaikkapa opiskelukaupunkiin