Puutiaisaivotulehdus vei Raimo Kattaiselta puhekyvynkin – kävely oli myös opeteltava uudestaan rollaattorin kanssa

Lapinlahtelainen yrittäjä Raimo Kattainen ei unohda viime kesää ikinä. Hän sairastui punkin puremasta siihen pahimpaan ja pelätyimpään – puutiaisaivotulehdukseen. Kokemus oli karmein, mitä Kattainen on elämänsä aikana kokenut.

– Mutta selvisin eikä mitään oireita jäänyt, hän huokaa nyt.

Oli alkukesän lauantai ja Kattainen ahersi kotipihallaan puusavotassa.

– Vointi vain alkoi siinä töitä tehdessä vähitellen huonontua. Lähinnä heikotti niin, että oli lopulta pakko jättää hommat kesken, Kattainen kertaa tapahtumia.

Olo oli koko viikonlopun huono ja vain paheni, mutta kun heti ei tullut muita oireita, mies vain päätti lepäillä. Maanantaina aamulla hän läksi Iisalmeen töihin Kuljetusliike Schenkerin perheyritykseensä. Jalat tutisivat, mutta ajaminen onnistui jotenkuten.

– Oma poikani sitten arvioi töissä, että lääkäriin on lähdettävä, ja menin vastaanotolle. Maanantai kun oli, lääkäri taisi vain epäillä, että olen krapulassa, kun laboratoriokokeissa ei näkynyt mitään. Hän määräsi vain särkylääkkeitä ja pari päivää sairauslomaa.

– Seuraavan yön aikana olo paheni kuitenkin niin, että tiistaina en enää tiennyt, onko aamu vai ilta. Puhe alkoi puuroutua enkä pystynyt enää kunnolla liikkumaan. Ajatukset alkoivat olla ihan sekavia.

Puoliso Pirjo Kattainen kyyditsi miehensä Lapinlahden terveyskeskukseen, josta hänet lähetettiin lähes saman tien ambulanssilla kohti Kysiä.

– Ne vaiheet ovatkin jo itseltäni pimennossa. Vaimolta olen lähinnä vain kuullut seuraavien päivien tapahtumista.

Kysissä Raimo Kattaisesta otettiin selkäydinnäytteitä – toimenpide on sen verran kivulias, että kivun hän kertoo muistavansa.

– Kuulin, että tulos oli selvinnyt vasta toisen viljelyn jälkeen. Mitään jälkeä punkin puremasta ei kehostani löytynyt, mutta laboratoriotulos oli selvä.

Kattaisen onni oli lääkärin mukaan ollut, että tulehdus oli ehtinyt levitä vain aivokalvoon saakka.

Sairaalassa häntä hoidettiin seuraavan parin viikon ajan.

– Sain antibioottia suoraan suoneen, ja muistikuvia on vasta loppuajoilta. Kolmena viimeisenä päivänä aloin vihdoin päästä jaloilleni. Sitä ennen oli kävelemistä opeteltava rollaattorin avulla. Puhekin selvisi sairaalassa ollessa vähitellen ennalleen.

Mitään erityisiä kipuja Kattainen ei muista tunteneensa koko aikana.

– Kun toipuminen sitten alkoi, kaikki eteni nopeasti.

Hänelle määrättiin kolmen kuukauden sairausloma ja samalla meni ajolupa.

– Oli sitten käytävä niin neurologin loppututkimuksissa kuin vielä erikseen terveyskeskuslääkärin ajokorttitarkastuksessa ennen kuin sain kortin takaisin, Kattainen kertoo.

Neurologilta hän sai puhtaat paperit ja varoituksen seurata oireita.

– Mitään ei ole ilmaantunut eikä enää tarvitse pelätä tulevankaan. Minulla oli tuuria. Tiedän, että todella huonomminkin olisi voinut käydä.

Punkkeja hän ei ennen sairastumistaan ollut enemmälti nähnyt luonnossa, vain perheen koirasta niitä on irroteltu.

– Ei niitä nyt ihan hirveästi tarvitse pelätä, mutta suojautumista voin suositella.

Mistä kyse?

Puutiaistilanne

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL on luokitellut Lapinlahden tänä vuonna yhdeksi Suomen 20 alueesta, jossa suositellaan puutiaisaivotulehduksen estävää rokotetta.

Suositus perustuu tietoon, että kunnassa on viimeisen viiden vuoden aikana ollut viisi tautiin sairastunutta.

Punkkien levittämistä taudeista borrelioosi on puutiaisaivokuumetta yleisempi ja se on yleensä hoidettavissa antibiooteilla. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Puutiaisaivotulehdus on harvinaisempi, eikä sitä aina voida hoitaa antibiooteilla, mutta sitä vastaan on olemassa rokote.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Ylä-Savon soten hankintalistalla kaksi uutta laitetta röntgeniin

Perehdytyspäivä Pielakodissa avasi perusturvalautakunnan puheenjohtajan ymmärrystä – työntekijöiden sairauspoissaolot ovat kasvaneet merkittävästi

Maaseutuasiamieheksi Vieremälle tuli 17 hakemusta – viittä heistä haastatellaan virkaan

Iisalmen rakennusvalvonnan lupapäätöksissä yli kuukauden mittainen tauko

Kyllä Paretskoi tietää: Alle, väliin vai päälle – legginsit nimittäin

Nuotanveto on katoavaa kansanperinnettä, vaikka siitä olisi iloa ja hyötyä myös nykyihmiselle – näin sujuu kalastus Lapinlahden Onkivedellä

Helsingin vegaanien karsastama savolaiskokki on brutaali tuotantoeläinten ystävä – "Kauhistelu kertoo perinteiden unohtamisesta"

Muutokset eivät jääneet paperille – "Tästä jäi hyvin paljon asioita käytäntöön"

Yleisö äänesti ennätysvilkkaasti By Iisalmi -tunnustuksen saajaa

Puoluesihteerin tehtävien moninaisuus yllätti Riikka Pirkkalaisen – tehtävässä pääsee monenlaisille vaikuttamisen paikoille