Seteli kahteen kuntaan – Valinnanvapauden jatkosta tulossa päätös pian

Ylä-Savon soten yhtymähallitukselle esitetään, että perusterveydenhuollon vastaanottotoiminta tuotetaan 1. elokuuta alkaen Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä mallin 2 mukaan eli kunnan omana ja palvelusetelitoimintana.

Kuntayhtymän hallinnoima valinnanvapauskokeilun jatkohanke päättyy heinäkuussa, ja uusia toimintamalleja on selvitetty tilanteessa, jossa yksityiselle palveluntuottajalle listautuneet asiakkaat ovat siirtymässä heinäkuun lopussa takaisin kuntayhtymän terveyskeskusten asiakkaiksi. Vaihtoehdot toimintamalleiksi ovat olleet 1) Oma tuotanto, 2) Oma tuotanto ja palveluseteli ja 3) Ulkoistus.

Valinnanvapauskokeilu alkoi Ylä-Savossa tammikuussa 2017.

Palvelusetelimalli otettaisiin käyttöön Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä, sillä kuntayhtymän omana toimintana ei näissä kunnissa ennen valinnanvapauskokeilua pystytty tuottamaan kuntalaisille yhdenvertaisia vastaanottopalveluja.

Usean vuoden ajan oli vaikeuksia rekrytoida lääkäreitä ja osa lääkäripalveluista oli otettava ostopalveluna.

Markkinatilanne on myös muuttunut, eikä ostopalvelulääkäreitä isompien asutuskeskusten ulkopuolelle ole juurikaan saatavissa. Myös Iisalmeen on ajoittain vaikeuksia saada riittävästi lääkäreitä.

Ennen kokeilua kiireettömän vastaanottoajan jonotusaika oli yli 30 päivää. Kokeilun aikana sekä vastaanottotoiminnan malleja kehittämällä jonotusaikoja on saatu lyhenemään, ja uuden hallituksen linjaukset lääkärin vastaanotolle pääsystä seitsemässä päivässä voidaan täyttää. Kuntayhtymän omana toimintana koko yhtymän alueella tavoitteisiin ei kuitenkaan päästä. Julkista palvelutarjontaa on parannettu muun muassa kehittämällä Enska-toimintaa, aloittamalla lääkäreiden iltavastaanottotoiminta ja tarkentamalla työnjakoa.

Palvelusetelimallilla voidaan turvata hoitoon pääsy kohtuullisessa ajassa myös Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä. Yksityisistä lääkäriasemista molemmissa kunnissa toimii Kunnanlääkärit ja Terveystalo.

Palveluseteli otettaisiin käyttöön määräaikaisesti vuoden 2020 loppuun. Kokeilun aikana valmistellaan malli, joka käynnistetään sen jälkeen. Siinä huomioidaan tulevan sote-uudistuksen linjaukset.

Yksityisille palveluntuottajille on tällä hetkellä listautunut Ylä-Savossa yhteensä noin 14 prosenttia kuntien asukkaista. Kokeilun vaikutus on ollut suurin Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä, joissa yksityisten palveluntuottajien vastaanottopalveluita käytti vuonna 2018 aktiivisesti noin 30,5 prosenttia asukkaista.

Palvelujen järjestämistä palvelusetelillä ohjaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelilaki. Palveluseteli on kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaalle myöntämä sitoumus palvelutuottajan antaman palvelun kustannusten korvaamiseen ennalta määriteltyyn arvoon asti.

Palvelusetelilain tavoitteena on lisätä asiakkaan valinnanmahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta, monipuolistaa palveluntuotantoa sekä edistää kuntien ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä.

Ylä-Savon soten hallitus käsittelee asiaa kokouksessaan alkuviikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Upeita esityksiä talvinäytöksessä – Iisalmen Naisvoimistelijoiden ryhmät esittivät taitojaan

Yksi ruokapaikka lisää Iisalmeen – Uuden ravintolan viereen tulee myös grilli

Kyllä Paretskoi tietää: Työllisyys nousuun!

Iipsori on uusi vertaistukiryhmä, johon toivotaan eritoten nuoria yläsavolaisia mukaan – psori on hankala tauti, joka voi olla nuorelle kova paikka

Iisalmen seurakunnan diakoniatyö jakoi jouluna avustuksia yli kolmelle sadalle lapsettomalle pariskunnalle ja yksinäiselle

Geofyysikoiden vastaus vanhan kansan niksiin ilahduttaa: "Kitkakerroin on jo valmiiksi suuri"

Kaksi vilkasta tuntia – "Tauon aikaan itse kukin jo katsoi kalenteria, että eikös se seuraava tapaaminen ala jo olla"

Kuopion kaupunginteatterin kevät tarjoilee humoristisen Juice-musikaalin ja näytelmän hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisesta

Kuuluisa Molla Mills saapuu vierailulle Ylä-Savoon myöhemmin keväällä – korkkikangasta tehdään tutuksi käsityön ystäville Käsityölauantaina

Mies pahoinpiteli vaimoaan Sonkajärvellä – oikeus tuomitsi sakkoihin