Suomen ortodoksisen kirkon pyhäköitä ei hävitetä raportin ehdotusten mukaisesti – alkamassa on arvoja punnitseva prosessi

Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous ei yhtynyt kiinteistötyöryhmän raportin toimenpide-ehdotuksiin.

Raportti siitä, mitä rakennuksia ylläpidetään kirkon rahoituksella, valmistui kesäkuussa 2019, jolloin se esiteltiin kirkollishallitukselle. Tämän jälkeen se lähetettiin seurakuntiin lausuntokierrokselle.

Kirkolliskokous käsitteli raportin 25.–28.11.2019 ja totesi, että tarjoaa pohjan jatkotyölle. Raporttiin kirjattuja toimenpide-ehdotuksia se ei pitänyt toteuttamiskelpoisina.

Suomen ortodoksisen kirkon keskushallinto ei voi päättää yhdenkään seurakunnan omistaman kiinteistön myynnistä tai purkamisesta. Kirkolliskokous ei pitänyt aiheellisena tehdä päätöksiä siitä, mihin pyhäköihin kirkko voi jatkossa myöntää peruskorjausavustusta kirkon keskusrahastosta.

– Meillä on alkamassa pitkä arvoja punnitseva prosessi, jossa toiminnallisten tarpeiden ja resurssien sekä kulttuuriperinnön ja tunnearvojen vaakakupit tulee saada tasapainotettua, summaa kiinteistöpäällikkö Matti Rouvinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.