Susi raateli Kari Kumpulaisen koiran niin pahoin, että uskollinen metsästyskaveri oli lopetettava – "Toinen koira pysyy tarhassa lumien tuloon asti"

Jäniksen metsästyskausi alkoi ikävissä merkeissä Kiuruvedellä, kun susi kävi koiran kimppuun.

– Olin metsästämässä kotipaikan mailla Tihilässä. Laitoin Mosse-koiran aamulla yhdeksän aikaan metsään, eikä siitä sen jälkeen ollut mitään havaintoa. Normaalisti koira kävi kurkkaamassa isäntäänsä, kertoo Kari Kumpulainen.

– Olin iltakuuden aikaan lähdössä kotiin, ja ajattelin, että laitan koiralle petipaikan lähtöpaikkaan. Sitten näin, kun koira tuli hitaasti metsästä, pää ja häntä olivat painuksissa. Näin sen silmistä, että kaikki ei ole kunnossa. Kun koira tuli lähemmäksi, huomasin, että sen niska oli raadeltu ja lapaluun pää oli näkyvissä. Päätin lopettaa koiran kärsimykset välittömästi, se ei tiennyt siitä mitään ja nukkui heti pois.

Koiran vammat kävi tarkastamassa myös riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Risto Juntunen.

Kumpulainen on harrastanut metsästystä 22 vuotta, eikä muista, että susi olisi koskaan käynyt koiran kimppuun kotikulmilla.

– Mosse oli melkein kolmevuotias, juuri valmiiksi koulutettu koira. Oli ihme, että se selvisi takaisin. Venäjänajokoira on sisukas koira luonteeltaan eikä anna heti periksi.

Kumpulainen kertoo vanhempien metsämiesten päätelleen, että asialla on ollut saalistamista harjoitteleva nuori susi.

Ennen metsälle lähtöä sunnuntaina Kumpulainen oli katsonut tilanteen suurpetoseurannasta. Sen mukaan pantasusia ei ollut lähimaillakaan.

– Edellisenä keskiviikkona läheisellä Konnunsuolla oli tapettu niitylle vasikka, ja myös sunnuntaina ja maanantaina Pielavedellä oli mennyt ajava koira. Pelkään pahoin, että hirvenmetsästyksen alkaessa lokakuussa menee vielä lisää koiria. Voi olla, että hirvikoiria ei enää uskalleta laittaa metsään entiseen tapaan.

Kumpulainen korostaa, että hän ei ole susien vihaaja, vaan tapauksesta kertomisen päämääränä on herättää keskustelua susikannan harventamisesta.

– Toivoisin laillisten kaatolupien lisäämistä, se voisi hillitä myös salakaatojen mahdollisuutta. Silloin ihmisille ei tulisi halua puuttua asioihin itse. En kannata mitään rikollista toimintaa, en salametsästystäkään.

Nykyinen susipolitiikka harmittaa Kumpulaista. Hänestä tuntuu, että susien määrät aliarvioidaan.

– Mielestäni laumakoot olisi pidettävä kohtuullisina, ei kymmenen suden laumoina. Susilla ei ole luonnollista uhkaa, joten kantaa pitäisi harventaa, kuten hirvienkin kanssa tehdään. Kuitenkin johtajasusien merkitys lauman koossapysymiselle on tärkeää.

Kumpulainen kritisoi myös sitä, että kaatolupia ei anneta heti, jos maaseudulla susi tulee lähelle pihapiiriä, toisin kuin taajamassa.

Metsästys on palomiehenä työskentelevälle Kumpulaiselle hyvä työn vastapaino.

Tällä hetkellä toinen venäjänajokoira pysyy tarhassa. Sen kanssa lähdetään metsälle vasta lumien tultua, jolloin mahdolliset suden jäljet näkyvät.

Kumpulaisella on kanalinnunmetsästystä varten myös englanninsetteri ja gordoninsetterin pentu. Lisäksi hän kuuluu Tihilän Seudun Jahtimiesten hirviporukkaan.

Perheen kolmetoistavuotias poika on suorittanut jo 11-vuotiaana metsästyskortin ja hirvimerkin, ja hän kulkee isänsä mukana metsästämässä.

– Koirat ovat tärkeitä koko perheelle. Päätin kertoa lapsille suoraan, mitä on tapahtunut. Tällä voi olla vaikutusta heidän metsästysintoonsa, mutta halusin kertoa asian suoraan. Varmasti he olisivat sen kuulleet muualtakin ja sitten kysyneet, miksi valehtelin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Susipentue söi vasikan laitumelta: kolminkertainen vaijeriaita ei susia estä

Uusimmat

Ylä-Savo

Lampaanmäentietä Mankontielle ja takaisin pääsee taas kulkemaan – väliaikainen nopeusrajoitus kuitenkin käytössä

Iisalmelainen ambulanssifirma hyppää uudelle toimialalle – alkaa valmistaa puhdistustuotteita

Vesiskooterit jakavat mielipiteitä, mutta ovat näppäriä vesillä liikkumiseen: "Mielestäni täällä ei ole rällääjiä ongelmaksi asti"

Näin Pohjois-Savon käräjoikeudessa tuomitaan eläinsuojelurikoksista

Eläinsuojelurikoksista selviää yleensä pienillä sakoilla, ja eläimetkin saa pitää – tuomareiden asenteissa suurta vaihtelua

Koronavirus palasi Pohjois-Savoon – viikon aikana kolme vahvistettua tartuntaa

Pielavetinen Pentti Jeronen kerää marjoilla hyvät rahat: "Siitä suivaannuin ja sanoin, että minusta vielä kuulette"

Onko tämä Suomen kaunein koti? – Harmaasieppo teki pesän erikoiseen paikkaan

Löytölä syntyi auttamisen halusta –  Anniina Ylitalo haki ensimmäisen koiransa jo 18-vuotiaana: "Vähän mietin siinä ovella, kun näin, mikä koira oli"

Kun äiti ikääntyy, tytär huolehtii – "On ollut vaikea tottua ajatukseen, että osat vaihtuvat", 90-vuotiaan äidin tytär sanoo