Syömään minuuttiaikataululla: Kangaslammin koululla on paljon ruokailijoita ja keinoja lyhentää ruokajonoja

Kello on 10.25 Kangaslammin koululla, ja ruokailu jo hyvässä vauhdissa. Oppilaita on nyt kaikkiaan 475, kun Kirkonsalmelta tuli 70 oppilasta sisäilmaongelmia pakoon, ja koko joukko sekä henkilökunta ruokailee kello 10 ja 12.15 välillä.

475 on paljon oppilaita, ja Kangaslammin koulussa maksimimäärä, mitä kouluun mahtuu. Ruokala on ensimmäinen paikka, jossa iso väkimäärä tuntuu, sanoo rehtori Kaisa Kiiskinen.

– Olen tehnyt minuuttiaikataulun, ja jos sen mukaan mennään, jonoja ei pitäisi hirveästi tulla. Jono tulee, jos jokin luokka poikkeaa aikataulusta: oppitunti venyy, on uimahallikäynti, ohjelmaharjoitukset tai muu viivästys.

Suurimmat ruuhkat syntyvät oikeastaan astioiden palautuspisteelle. Palautuslinjasto on lyhyt, joten siihen mahtuu vain yksi palautuspiste, johon lasit, ruokailuvälineet, lautaset, tarjottimet ja jäte laitellaan järjestyksessä.

Täyttyvää palautuslinjastoa on tyhjentämässä Kirsi Lipponen, joka työskentelee toisella koululla siivoojana ja auttaa ruokailuaikaan Kangaslammin keittiöllä.

– Kyllä palautuksessa ruuhkaa syntyy, hän myöntää. Ruokailuaika on linjastolla kiireinen.

Mutta kun jonoa syntyy, se näyttää purkautuvan melko nopeasti. Oppilaat malttavat hienosti jonotushetken odottaa ja käyttäytyvät hyvin, Lipponen kiittää.

Ovi porraskäytävästä avautuu, ja ruokala Lumpeeseen saapuvat seuraavat nälkäiset. Linjastolla on rauhallista, sillä edelliset ovat jo ehtineet pöytiin.

Pian ruokailijoita saapuu myös päinvastaisesta suunnasta, mutta jono ei ehdi kasvaa, sillä he pääsevät aloittamaan linjaston toisesta päästä. Yhteensä ruokaa saa neljää linjastoa pitkin, molemmissa päissä kahta puolen.

Ruokalaji vaikuttaa osaltaan jonoihin: jos otettavaa on monenlaista, jonoja syntyy herkemmin.

Ruokailu on porrastettu niin, että osa ruokailee kesken tunnin. Silloin oppitunti on 45 minuutin sijaan 60 minuuttia.

– Silloin voi olla esimerkiksi lukutunti tai opettaja voi opettaa jonkin asian ennen ruokailua, ja syömästä tultua oppilaat voivat aloittaa tehtäviä.

Ensimmäinen ruokailuvuoro on ollut kirkonsalmelaisten tultua kello 10.15:n sijaan tasan kymmeneltä, jotta kaikki ehtivät syödä. Aikaisimmin syövät esikoululaiset ja ekaluokkalaiset, joilla päivä loppuu yleensä aikaisin. Kymmeneltä ruokailee myös Kirkonsalmen koulun kakkosluokkalaisia, mihin vaikuttavat osaltaan heidän koulukyytinsä, eli aikataulun teko on palapeliä, kertoo rehtori.

– Onhan kymmeneltä vähän aikaisin, mutta lähdemme myös melko aikaisin koululta, kirkonsalmen koululaisia opettava luokanopettaja Anna-Mari Kasurinen sanoo ja kiittää, että ruuat ovat erinomaiset kuten omalla koulullakin.

– Monilla on kymmeneltä jo nälkäkin, sillä kaikki eivät syö aamulla kouluun lähtiessä, rehtori on huomannut.

Ruokailuaikaa katsotaan myös siten, että myöhimpään koulupäivää jatkavat oppilaat ruokailevat myöhemmin.

Ruokailuaika on oppilasmäärän lisääntyessä tiivistynyt.

– Meillä aikaa on 15 minuuttia. Siinä ehtii tosi hyvin syödä, kertovat kuudesluokkalaiset Sanna Kauppinen, Fanni Vaarasuo ja Tiia Partanen.

– Ja jos joskus menee vähän pitempään, se ei haittaa.

Heistä ruokailu sujuu jouhevasti. Jonoja välillä syntyy, mutta niissä ei yleensä yli viittä minuuttia mene vaan syömään pääsee melko nopeasti. Palautuslinjaston jonoistakin selvitään hyvin.

Kaikkiaan ruokalassa on rauhallinen tunnelma. Porrastettu aikataulu jakaa ruokalan käyttöä tasaisesti.

– Kiireettömyys ja hyvät ruokailutavat ovat tärkeitä, niiden eteen tehdään töitä. Koululaiset käyttäytyvät ruokalassa tosi hyvin, rehtori kiittää.

Tilan akustiikka on sellainen, ettei melua synny, ja palautuspisteen sijainti ruokalan toisessa päässä vähentää sekin melua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Soten chatissa vastaa oikea ihminen eikä robotti – sähköinen asiointi yleistyy ja laajenee

17-vuotias ja 18-vuotias kuski ajoivat kilpaa kadulla – molempia epäillään törkeästä liikennerikoksesta

Katu muuttui työmaa-alueeksi – Monenlaista rakenteilla

Hoitajien uupumisen tunteen taustalla on useita syitä – lähihoitajista on huutava pula

Savolaisten kaiutinten maailmanvalloitus jatkuu – Genelec avasi elämyskeskuksen Berliiniin

Zombiet Paloskilla – kilpailijat juoksivat kauhuissaan: Nettilehdessä kuvakertomus Zombijuoksusta

Lasten työpanos oli sota-aikana valtava – "Siellä häärin pikkulottana, tein mitä käskettiin"

Sonkajärven kunnan toimistoon murtautunut selvisi ilman rangaistusta – istui jo valmiiksi kakkua aiemmista rötöksistä

Kalevi Hilli perää päättäjien yhteiskuntavastuuta: "Henkilökunnan määrä on varmaan äärirajoilla"

Nyt tulee #LoveByIisalmi: Vetoavin rakkaustarina palkitaan intiimeillä häämenoilla