"Tunsin vaimean hengityksen" - Pauli Vinter teki työkeikallaan elämänsä urotyön

Iisalmelainen auramies Pauli Vinter teki elämänsä urotyön, kun hän pelasti hengenvaaralliseen tilanteeseen joutuneen 18-vuotiaan naisen työkeikallaan torstain aamuyönä.

Iisalmelaistyttö oli ollut yöllä palaamassa kaverinsa luota kotiin, mutta menetti matkan varrella syystä tai toisesta tajuntansa. Hän tuupertui ydinkeskustassa, Savonkadun ja Pohjolankadun nurkkauksessa sijaitsevan liikekiinteistön porttikongiin.

– Olin sillä alueella tekemässä normaalia auraustöitäni, illalla oli satanut paljon lunta ja olin aikaisin liikkeellä. Siinä kiinteistön lähellä pyöriessäni tarkkailin ympäristöä ja huomasin ensin maassa muovipussin ja kassin. Pysäytin heti koneen, hyppäsin katsomaan lähempää ja huomasin tytön makaamassa lähettyvillä. Yritin ravistella häntä olkapäistä hereille, mutta hän ei reagoinut ollenkaan. Soitin heti hätäkeskukseen, josta sain ohjeita kokeilla poskia ja hengitystä. Tunsin kuitenkin vaimean hengityksen.

– Yritin vetää hänelle tikkitakin huppua päähän ja laitoin oman takkini suojaksi ambulanssia odotellessa, Vinter kertoo vieläkin liikuttuneena.

– Oli todella kylmä yö, pakkasta miinus viisitoista ja kova tuuli puhalsi.

Ambulanssi tuli hänen mukaansa ripeästi paikalle ja tyttö vietiin Iisalmen sairaalan ensiapuun. Tyttö oli Vinterin hänet löytäessä jo hypotermiatilassa.

Iisalmen sairaalasta hänet kuljetettiin jatkohoitoon Kysiin.

– En ole koko vajaan 50-vuotisen työrupeamani aikana ikinä vielä törmännyt näin pahaan tilanteeseen, Pauli Vinter sanoo.

– Joitakin vuosia sitten autoin nuoren pojan, joka oli myös yöllä tuupertunut hankeen, mutta hänet saatiin heti tajuihinsa. Silloinkin kutsuin ambulanssin kuitenkin paikalle ja pojan tila tarkistettiin, Vinter muistelee.

–Mikään ei tunnu niin tärkeältä nyt kuin se, että kuulin tytön jääneen henkiin. Oma tytärkin sai hiljan pikkuisen tyttövauvan, että senkin takia tämä liikutti kyllä.

– Ja olin kyllä niin iloinen siitäkin, että oli Facebookin kautta läheisiltä tullut minulle kiitosta, Vinter sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Äiti kiittää lämpimästi tyttärensä hengen pelastajaa – Pauli Vinter oli auraamassa keskustan katuja, kun huomasi nuoren maassa makaamassa ja soitti hätäkeskukseen