Vasikka vieraili Hepokatin pihalla

– Se tykkää mun kanssa leikkiä kaikkia juttuja, perustelee viisivuotias Janika Kostian, miksi elokuun ensimmäinen päivä syntynyt lehmävasikka Prinsessa on niin ihana.

Janika tykkää Prinsessasta niin paljon, että vasikka oli torstaiaamuna vierailemassa Päiväkoti Hepokatissa Peltosalmella.

– Hän halusi esitellä Prinsessan koko päiväkodinporukalle. Soitin Katjalle ja asia järjestyi, Janikan äiti Laura Räsänen kertoo.

Päiväkodin yrittäjä Katja Hyvönen sanoo, ettei hän ihan uskonut, että Prinsessa on oikeasti olemassa, kun Janika siitä aikaisemmin puhui.

– Hän vähän möksähti aamupalapöydässä, Hyvönen naurahtaa.

Alun perin Janika olisi halunnut tuoda Prinsessa päiväkotiinsa vierailulle lelupäivänä, mutta sitten todettiin, etteihän Prinsessa lelu ole.

Nefertiti-lehmän vasikka elää Kataisten Pyytölammen tilalla Martikkalassa.

– Janikan perheen hevonen on meillä, ja Eerika ja Janika juoksevat välittömästi navettaan Prinsessaa katsomaan ja nuolupesun ottamaan, Katainen mainitsee Janikan ja tämän isosiskon touhuista.

Kahdeksan- ja viisivuotiaan leikkejä vasikan seurassa katsellessaan Katainen on ajatellut, että niin lasten kuuluisi saada olla, läheisissä tekemisissä eläinten kanssa.

– Mikä elämys se heille on!

Katainen sanoo, että eläin antaa palautteen heti. Se syö, kun sille antaa ruokaa, ja säikähtää, jos tapahtuu yllättävää.

Prinsessa elää tilalla, jossa on 40 lypsylehmää ja saman verran nuorta karjaa.

Vasikan käyminen päiväkodissa oli silläkin tavalla opettavainen tapahtuma, että Päiväkoti Hepokatin lapset kävivät läpi, mistä ruoka ja erityisesti maito tulee ja millaisia tuotteita maidosta valmistetaan. Itämaito toi aamulla päiväkotiin valikoiman tuotteitaan. Faba osuuskunta toimitti Hepokatin kaikille lapsille omat värikynät ja vihkot vasikan mukana.

Prinsessan avulla lapsille kerrottiin, että noin kahden vuoden kuluttua vasikka on jo aikuinen lehmä, joka tuottaa maitoa edelleen jalostettavaksi.

Katja Hyvönen kertoo, että päiväkodin lapset kyllä selvästikin tiesivät, mitä lehmät ja vasikat ovat, kun niistä puhuttiin yhdessä.

– Kaikki tiesivät, että vasikka on pieni lehmä.

Prinsessa vierailua pohjustettiin edellisenä päivä katsomalla video, jossa kerrottiin, mistä se maito tulee.

– Meillä on paljon maaseudulta tulevia lapsia, joille maatilan eläimet ovat tuttuja, mutta myös kaupunkilaisia, ja kyllä hekin tunnistavat eläimet, Hyvönen toteaa.

Lasten puheissa vilahtelevat myös traktorit. Päiväkoti Hepokatti sijaitsee peltomaisemassa. Hyvönen kertoo, että väistämättä lapset huomaavat ja seuraavat keväisin ja syksyisin, kun pelloilla tehdään maatilan töitä.

Vasikan vierailun saumaan sopi hyvin, että perjantain ohjelmassa Hepokatin lapsilla on maatilavierailu.

Iisalmen keskustaan päiväkodista on seitsemisen kilometriä ja Peltosalmen taajama on aivan vieressä, mutta samaan aikaan tuntuu kuin Hepokatti olisi keskellä maalaiskylää. Hiekkatie muuttuu asvaltiksi parin kilometrin päässä.

Hirsirakenteisen Hepokatin viereisellä tontilla laiduntaa hevosia, joiden liikkeitä lapset pystyvät seuraamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Vapaa-ajan asunto palaa Iisalmessa Mankontiellä – ei henkilövahinkoja eikä leviämisvaaraa

Varaa kirpputoripöytä tai osallistu huutokauppaan – LC-Sonkajärvi tukee lapsia, nuoria ja ikäihmisiä

Ilmastoraportti räjäytti kiinnostuksen: maatilojen hiililaskennalle on nyt kysyntää

Paloisten koulun lakkautussuunnitelmat kaatuivat lautakunnassa

Ponssen kasvu jatkuu – metsäkonejätti kasvatti liikevaihtoaan

Korvaamaton Kovalevy -kampanja otti jo varaslähdöin Iisalmen Keskusapteekissa – Korkea verenpaine on suuri riski

Kaksi nuorta miestä kaahasi kilpaa Iisalmen keskustassa – toiselle yli tonnin sakot

Autotalo E. Hartikainen aloittaa isot yt-neuvottelut – vähennyspaine neljännes yhtiön autopuolen henkilökunnasta

Liikuntasuositusten vaikutus hyvinvointiin on olematon - jos yhteiskunnassa haluttaisiin muutos, pitäisi keskittyä aivan toisiin asioihin

Kiuruvetinen Kerttu on sankarikoira: pelasti omistajansa uhkaavalta tulipalolta