Vasikka vieraili Hepokatin pihalla

– Se tykkää mun kanssa leikkiä kaikkia juttuja, perustelee viisivuotias Janika Kostian, miksi elokuun ensimmäinen päivä syntynyt lehmävasikka Prinsessa on niin ihana.

Janika tykkää Prinsessasta niin paljon, että vasikka oli torstaiaamuna vierailemassa Päiväkoti Hepokatissa Peltosalmella.

– Hän halusi esitellä Prinsessan koko päiväkodinporukalle. Soitin Katjalle ja asia järjestyi, Janikan äiti Laura Räsänen kertoo.

Päiväkodin yrittäjä Katja Hyvönen sanoo, ettei hän ihan uskonut, että Prinsessa on oikeasti olemassa, kun Janika siitä aikaisemmin puhui.

– Hän vähän möksähti aamupalapöydässä, Hyvönen naurahtaa.

Alun perin Janika olisi halunnut tuoda Prinsessa päiväkotiinsa vierailulle lelupäivänä, mutta sitten todettiin, etteihän Prinsessa lelu ole.

Nefertiti-lehmän vasikka elää Kataisten Pyytölammen tilalla Martikkalassa.

– Janikan perheen hevonen on meillä, ja Eerika ja Janika juoksevat välittömästi navettaan Prinsessaa katsomaan ja nuolupesun ottamaan, Katainen mainitsee Janikan ja tämän isosiskon touhuista.

Kahdeksan- ja viisivuotiaan leikkejä vasikan seurassa katsellessaan Katainen on ajatellut, että niin lasten kuuluisi saada olla, läheisissä tekemisissä eläinten kanssa.

– Mikä elämys se heille on!

Katainen sanoo, että eläin antaa palautteen heti. Se syö, kun sille antaa ruokaa, ja säikähtää, jos tapahtuu yllättävää.

Prinsessa elää tilalla, jossa on 40 lypsylehmää ja saman verran nuorta karjaa.

Vasikan käyminen päiväkodissa oli silläkin tavalla opettavainen tapahtuma, että Päiväkoti Hepokatin lapset kävivät läpi, mistä ruoka ja erityisesti maito tulee ja millaisia tuotteita maidosta valmistetaan. Itämaito toi aamulla päiväkotiin valikoiman tuotteitaan. Faba osuuskunta toimitti Hepokatin kaikille lapsille omat värikynät ja vihkot vasikan mukana.

Prinsessan avulla lapsille kerrottiin, että noin kahden vuoden kuluttua vasikka on jo aikuinen lehmä, joka tuottaa maitoa edelleen jalostettavaksi.

Katja Hyvönen kertoo, että päiväkodin lapset kyllä selvästikin tiesivät, mitä lehmät ja vasikat ovat, kun niistä puhuttiin yhdessä.

– Kaikki tiesivät, että vasikka on pieni lehmä.

Prinsessa vierailua pohjustettiin edellisenä päivä katsomalla video, jossa kerrottiin, mistä se maito tulee.

– Meillä on paljon maaseudulta tulevia lapsia, joille maatilan eläimet ovat tuttuja, mutta myös kaupunkilaisia, ja kyllä hekin tunnistavat eläimet, Hyvönen toteaa.

Lasten puheissa vilahtelevat myös traktorit. Päiväkoti Hepokatti sijaitsee peltomaisemassa. Hyvönen kertoo, että väistämättä lapset huomaavat ja seuraavat keväisin ja syksyisin, kun pelloilla tehdään maatilan töitä.

Vasikan vierailun saumaan sopi hyvin, että perjantain ohjelmassa Hepokatin lapsilla on maatilavierailu.

Iisalmen keskustaan päiväkodista on seitsemisen kilometriä ja Peltosalmen taajama on aivan vieressä, mutta samaan aikaan tuntuu kuin Hepokatti olisi keskellä maalaiskylää. Hiekkatie muuttuu asvaltiksi parin kilometrin päässä.

Hirsirakenteisen Hepokatin viereisellä tontilla laiduntaa hevosia, joiden liikkeitä lapset pystyvät seuraamaan.

Uusimmat

Ylä-Savo

Terrafame Oy:lle ei Sonkajärvelläkään haluta antaa lupaa laskea jätevesiään Vuoksen vesistöön – kunnanhallitus puoltaa soten aiempia lausuntoja

Kiuru liihottaa uudessa logossa – Kiuruvesi uudisti ilmettään digiaikaan sopivammaksi

Ylä-Savon kunnille ehdotetaan yhteistä ilmasto-ohjelmaa – ainakin Pielavesi näyttää vihreää valoa

Pohjavesialueiden tarkistuksessa ei löytynyt ongelmia – Pielaveden kaikki yhdeksän pohjavesialuetta pysyvät käytössä

Kesäduuni-kampanjalla tavoitellaan töitä sadalle – OP Pohjois-Savo etsii nyt yhdistyksiä nuorten työllistäjiksi

Elintarvikealalle odotetaan syntyvän 30 uutta työpaikkaa Pohjois-Savoon – ala on saanut ely-keskukselta mittavaa tukea

Uuteen yksityiseen hoivakotiin siirtyminen iso puheenaihe Vieremällä – ”Attendo on ison suurennuslasin alla”

Kiuruvedellä aiotaan yhdistää rehtorin ja sivistystoimen virat – taustalla kaksi irtisanoutumista

IPK:n tehohyökkääjä Mestiksen viikon pelaajaksi

Poliisi Iisalmen sekakäyttötapauksista: Osa nuorista on tarvinnut sairaalahoitoa – "Tilanne on jotenkin villiintynyt"