Viimeisten kiusausten keskeiset kohtaukset soivat lähes syntysijoillaan – teksti syntyi 60 vuotta sitten Pangansalon saaressa

Tämän lähemmäksi oopperan syntysijoja on vaikea päästä. Vain muutaman sadan metrin päässä Pielaveden kirkosta – Pangansalon saaressa – on kirjailija Lauri Kokkosen kesäasunto Taivaanvuohi, jossa 60 vuotta sitten, kesällä 1959, valmistui Kokkosen uusi näytelmä Viimeiset kiusaukset.

Paikalle sattunut kirjailija pikkuserkku säveltäjä Joonas Kokkonen sai ensimmäisenä kuulla koko näytelmän kirjailijan lukemana. Hän päätti säveltää siitä oopperan.

Perjantaina 12.7.2019 kello 19 kuullaan Pielaveden kirkossa Viimeisten kiusausten keskeisiä kohtauksia bassolaulaja Jaakko Ryhäsen, laulajatar Marjatta Airaksen ja pianisti Folke Gräsbeckin esittämänä.

Suvi Gräsbeck kanteleineen johdattaa konsertissa negro spirituaalien pariin. Folke Gräsbeckin Järnefelt-soolojen jälkeen kuullaan useita Oskar Merikannon lauluja.

Jaakko Ryhäsen huikea kansainvälinen ura oikeastaan alkoi Viimeisistä kiusauksista.

Suomen Kansallisooppera oli vuonna 1983 kutsuttu ensimmäisenä ulkomaisena oopperatalona New Yorkin Metropolitan-oopperaan esittämään kaksi kotimaassaan ennennäkemättömän suosion saanutta teosta, Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset ja Aulis Sallisen Punaisen viivan.

Viimeisten kiusausten päärooliin Paavo Ruotsalaiseksi kiinnitetty legendaarinen Martti Talvela sairastui ja tilalle sai astua silloin vielä kansainvälisesti tuntematon Ryhänen.

Menestys oli valtaisa ja niin on ollut Ryhäsen siitä alkanut laulajanurakin. Se on vienyt Wienin valtionoopperasta Milanon La Scalaan ja Lontoon Covent Gardenista Bayreuthin musiikkijuhlille Taikahuilun Sarastrona, Don Carloksen Filipinä, Lentävän Hollantilaisen Dalandina ja lukuisissa muissa keskeisissä bassorooleissa.

Laulu-uransa ohella Ryhänen on tehnyt merkittävän uran laulupedagogina. Hän on toiminut professorina Sibelius-Akatemiassa ja Eestin musiikkiakatemiassa sekä yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa. Hän on kouluttanut useita oopperalaulajia, jotka nyt tekevät uraa ympäri Eurooppaa.

Marjatta Airas on toiminut yli kymmenen vuoden ajan Joensuun Mönnissä pidettävän Suvessa Soi! -festivaalin taiteellisena johtajana. Tämän vuoden vieras on Jaakko Ryhänen.

Pielaveden musiikinystävien järjestämänä saadaan tämän festivaalin hedelmiä kuulla nyt myös Pielavedellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Pitkä 2 800 kilometrin automatka Espanjan koronarajoitusten keskeltä vapaampaan Suomeen kannatti tehdä – "Täällä voi liikkua, eikä tarvitse koko ajan pelätä, että joku pysäyttää meidät"

Ylä-Savon soten palveluita avataan kesäkuun alussa

Iisalmen Sanomien näköislehti uudistuu – Kun uuden mobiilisovelluksen on ladannut, näköislehteen pääsee kirjautumaan entisillä tunnuksillaan

Halosenniemi avaa taas ovensa – esille on laitettu myös keväällä hankittuja uusia Pekka Halosen töitä

Iisalmelainen Ville Kosonen suunnittelee päätyötehtävänään sotilaskuljettajien koulutuksia Tikkakoskella ja Rissalassa

Maakunnassa reagoitiin nopeasti koronarahoituksen tarpeisiin – EU-rahoitusta tulee terveydenhuoltoon, yrityksille ja haavoittuvassa asemassa oleville

Lasten tulitikkuleikit sytyttivät maastopalon Vieremällä

Mies kaahasi mutkaisella tieosuudella Lapinlahdella – nopeutta mitattiin 138 kilometriä tunnissa paikassa, jossa nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa

Päihtynyt mies ajoi autolla Iisalmen keskustassa lauantaina alkuyöstä – asiaa tutkitaan törkeänä rattijuopumuksena

Useita rikkeitä selvisi henkilöauton tarkastuksessa Lapinlahdella – kuljettajan huumausainetesti oli positiivinen amfetamiinille