Viimeisten kiusausten keskeiset kohtaukset soivat lähes syntysijoillaan – teksti syntyi 60 vuotta sitten Pangansalon saaressa

Tämän lähemmäksi oopperan syntysijoja on vaikea päästä. Vain muutaman sadan metrin päässä Pielaveden kirkosta – Pangansalon saaressa – on kirjailija Lauri Kokkosen kesäasunto Taivaanvuohi, jossa 60 vuotta sitten, kesällä 1959, valmistui Kokkosen uusi näytelmä Viimeiset kiusaukset.

Paikalle sattunut kirjailija pikkuserkku säveltäjä Joonas Kokkonen sai ensimmäisenä kuulla koko näytelmän kirjailijan lukemana. Hän päätti säveltää siitä oopperan.

Perjantaina 12.7.2019 kello 19 kuullaan Pielaveden kirkossa Viimeisten kiusausten keskeisiä kohtauksia bassolaulaja Jaakko Ryhäsen, laulajatar Marjatta Airaksen ja pianisti Folke Gräsbeckin esittämänä.

Suvi Gräsbeck kanteleineen johdattaa konsertissa negro spirituaalien pariin. Folke Gräsbeckin Järnefelt-soolojen jälkeen kuullaan useita Oskar Merikannon lauluja.

Jaakko Ryhäsen huikea kansainvälinen ura oikeastaan alkoi Viimeisistä kiusauksista.

Suomen Kansallisooppera oli vuonna 1983 kutsuttu ensimmäisenä ulkomaisena oopperatalona New Yorkin Metropolitan-oopperaan esittämään kaksi kotimaassaan ennennäkemättömän suosion saanutta teosta, Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset ja Aulis Sallisen Punaisen viivan.

Viimeisten kiusausten päärooliin Paavo Ruotsalaiseksi kiinnitetty legendaarinen Martti Talvela sairastui ja tilalle sai astua silloin vielä kansainvälisesti tuntematon Ryhänen.

Menestys oli valtaisa ja niin on ollut Ryhäsen siitä alkanut laulajanurakin. Se on vienyt Wienin valtionoopperasta Milanon La Scalaan ja Lontoon Covent Gardenista Bayreuthin musiikkijuhlille Taikahuilun Sarastrona, Don Carloksen Filipinä, Lentävän Hollantilaisen Dalandina ja lukuisissa muissa keskeisissä bassorooleissa.

Laulu-uransa ohella Ryhänen on tehnyt merkittävän uran laulupedagogina. Hän on toiminut professorina Sibelius-Akatemiassa ja Eestin musiikkiakatemiassa sekä yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa. Hän on kouluttanut useita oopperalaulajia, jotka nyt tekevät uraa ympäri Eurooppaa.

Marjatta Airas on toiminut yli kymmenen vuoden ajan Joensuun Mönnissä pidettävän Suvessa Soi! -festivaalin taiteellisena johtajana. Tämän vuoden vieras on Jaakko Ryhänen.

Pielaveden musiikinystävien järjestämänä saadaan tämän festivaalin hedelmiä kuulla nyt myös Pielavedellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ylä-Savo

Ihanasti läskitiskillä ja radioreppu soi... Kuvasarja tarjoilee muistoja kasariperjantaista

Iisalmelaiset yrittäjänaiset haastavat kaikkia mukaan kävelytempaukseen auttamaan kehitysmaiden naisia

Sade haittasi ratsastuskilpailua - "nyt ei tarvitse mennä lujaa"

MaaseutuTärskyillä kannettiin huolta lomittajapulasta – nuoria ei ole helppo houkutella alalle

Uusi virtuaalinen markkinapaikka maatalouden sivutuotteille – MTK pyrkii kehittämään kiertotaloutta

Parasta palvelua -kilpailuun ilmoittautuminen on käynnistynyt – Kaikenkokoiset yritykset ovat tervetulleita mukaan

Keisari hurmasi savolaiset – Aleksanteri I:n pysähdys Kuopiossa ja Iisalmessa on Pohjois-Savon kaikkien aikojen merkittävin valtiovierailu

Juho Puustinen nuorempi oli Ylä-Savon merkittävin liikemies. Pahimpia kilpailijoita olivat Kärkkäinen ja Putkonen

Alakoululaiset muuttivat Iisalmen lyseolle – Miten sujuu yhteiselo?

"Liina oli helpotus, kun lapset nukkuivat huonosti" – Nenna Korkalaisen kuopus pääsi kantoliinaan jo sairaalassa