Ylä-Savo pyyhkii taas muulla Pohjois-Savolla lattiaa – kymmenen parhaan lukion joukossa viisi yläsavolaista!

Yläsavolaiset lukiot niittivät menestystä STT:n tämänvuotisessa lukiovertailussa. Menestys oli Pohjois-Savon mittakaavassa huikeaa. Jos Rautavaara lasketaan kuuluvaksi Ylä-Savoon, Pohjois-Savon kymmenen parhaan lukion listalla oli viisi yläsavolaista lukiota: Iisalmen lyseo (10.), Kiuruveden lukio (9.), Sonkajärven lukio (7.), Vieremän lukio (5.) ja aiemmin mainittu Rautavaaran lukio (3.). Kolmanneksi tullut kestomenestyjä on muuten lakkautusuhan alla. Miten käy kunnan elinvoiman, kun menestyvä lukio lopetetaan?

Yläsavolaisten hyvä tulos ei synny sattumalta, vaan se kertoo ainakin pääosin hyvästä opetuksesta.

STT:n lukiovertailua voidaan pidetään suhteellisen luotettavana. STT vertaili toisiinsa lukiopaikkansa syksyllä 2016 vastaanottaneiden sisääntulokeskiarvoja ja koko vuoden 2019 yo-tuloksia.

Tarkastelussa oli mukana neljä pakollista ylioppilaskoetta ja 350 lukiota.

Vertailun tulokset näyttävät, kuinka opiskelijoiden arvosanat ovat muuttuneet lukion aikana. Pelkkiä ylioppilaskokeita vertailemalla kärki koostuisi lähinnä lukioista, joihin pääsee vain jo valmiiksi koulussa hyvin menestyneitä opiskelijoita korkeilla keskiarvoilla.

On kuitenkin huomioitava, että pienten lukioiden sijoituksissa on enemmän vaihtelua kuin suurissa.

Iisalmesta on tullut muutenkin kouluvertailujen ihmekunta. Lapset saavat alakoulun aikana 12 tuntia enemmän opetusta viikossa kuin koululaiset niissä kunnissa, jotka antavat opetusta laissa säädetyn vähimmäismäärän.

Ylä-Savossa on paljon työpaikkoja, mutta todellinen vetonaula tälle alueelle voisi olla juurikin opetus. Lukiot ovat aivan huippuluokkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.