Siilinjärveläisen yritysjohtajan Pekka Laakkosen pojat muistelevat, miten tieto siirtyi isältä pojalle – "Myös isä oli aloittanut pienenä poikana uransa ukin sorvinaluksia siivoamalla"

Perheyhtiö Hydrolinen entinen toimitusjohtaja ja omistaja Pekka Laakkonen menehtyi toukokuun lopulla pitkän sairauden jälkeen. Savon Sanomien haastattelussa hänen poikansa muistelevat lämpimästi isäänsä ja Hydrolinen kasvun yhtä pääarkkitehtia.

– Isä oli semmoinen tulisielu ja voimahahmo. Hän astui johtoon 1980-luvulla seuraamaan oman isänsä jalanjälkiä. Hänen aikanaan erikoistuttiin hydrauliikkaan. Rohkeiden investointien myötä tuli myös kansainvälistyminen, sanoo Mikko Laakkonen.

– Isällä oli todella voimakas usko tulevaisuuteen. Ei jääty tilannetta voivottelemaan ja selviydyttiin muun muassa 1990-luvun lamasta ja muista tiukoista paikoista, muistelee puolestaan Jukka Laakkonen.

Pekka Laakkosen poikia Mikkoa, Jukkaa ja Pasia koulittiin käytännön kautta perheyrityksen pyörittämiseen. Jukka esimerkiksi pääsi jo nuorena isänsä kanssa Japanin matkalle mukaan sorvikauppoja tekemään. Monet yrityksen tärkeistä investointipäätöksistä tehtiin perheen iltapalapöydän ääressä.

– Myös isä oli aloittanut pienenä poikana uransa ukin sorvinaluksia siivoamalla, sanoo Jukka Laakkonen.

Pekka Laakkosen isä Helge Laakkonen perusti Hydrolinen edeltäjän Metallisorvaamo H. Laakkosen vuonna 1962. Toiminta alkoi perustajan asunnon alakerrassa Niiralassa pienistä koneistus- ja sorvaustöistä.

– Isä ja isoisä tekivät ensimmäisen rohkean investointipäätöksen jo vuonna 1978, kun tehtaalle hankittiin koko talousalueen ensimmäinen tietokoneohjattu sorvi. Siitä lähti monet hyvät kaupat liikkeelle, kertoo Mikko Laakkonen.

Vuodesta 1984 alkaen perheyritys on sijainnut nykyisellä tontillaan Siilinjärven Vuorelassa. Mikko ja Jukka Laakkonen kehuvat Siilinjärven kunnan ja Kuopion kaupungin kanssa vuosien varrella tehtyä yhteistyötä muun muassa työvoimakoulutuksen saralla. Yrittäjäystävällinen ilmapiiri ja aktiivinen elinkeinopolitiikka tukevat yritysten kasvua. Hydrolinelle tärkeää on ollut pitkät asiakassuhteet. Jukka Laakkonen uskoo, että tulevaisuuden megatrendit kuten sähköistyminen ja tekoäly näkyvät myös Hydrolinen toimialalla jatkuvasti enemmän.

Hydroline on kasvanut 2000-luvulla yli 350 ihmistä työllistäväksi kansainväliseksi yritykseksi. Matkan varrelle on mahtunut monenlaisia nousuja ja laskuja. Jukka Laakkonen muistaa omalta toimitusjohtajakaudeltaan vuoden 2008 talouskriisin kauhun hetket.

– Siinä hävisi kahdessa viikossa yli 60 prosenttia liikevaihdosta, mutta pääsimme takaisin nousukäyrälle monia kilpailijoita nopeammin. PK-sektorin perheyrityksen kvartaali on yksi sukupolvi. Sillä ajatuksella yritystä on viety eteenpäin, kuvaa Jukka Laakkonen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut