Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Jazzissa ei ole johtajia ja soittajia, vaikka yhden ihmisen nimi bändin keulalla olisikin

Muun muassa Aki Rissanen Trion kanssa musiikkia tekevä pianisti, Aki Rissanen, kertoo jazz-musiikin olevan tasavertaista tekemistä muusikoiden kesken, vaikka monen bändin nimessä esiintyy yhden muusikon nimi.

– Henkilöityminen johtunee siitä, että jazz-bändi muodostuu usein yhden muusikon idean ympärille, jota sitten tehdään monen muusikon voimin, itsekin taustasoittajana lukuisilla jazz-julkaisuilla soittanut pianisti kertoo.

Toisin kuin usein klassisessa musiikissa, jazzissa ei vallitse samanlainen johtaja-soittajat asetelma.

– Kaikki ovat omalla tavallaan johtajia, jotka kommunikoivat keskenään ollen tasavertaisia, Rissanen kertoo.

Soolouraan nykyisin keskittyvä pianisti kertoo, että oman musiikin tekemisestä on välillä vaikea hypätä taustamuusikon rooliin, vaikka kokemuksena se onkin vapauttavaa.

– Jos on tehnyt pitkän pätkän omaa musiikkia, niin onhan se omalla tavallaan vaikeaa hypätä siitä taustasoittajan rooliin. Joutuu vähän funtsimaan, että nyt olen bändin jäsen enkä liidaa, kuten omissa bändeissä. Vapauttavaa se on siksi, että sivumiehenä ei ole samanlaista tulosvastuuta. Vaikka jazzia tehdäänkin yhdessä, on liiderillä aina se riski, että onhan tämä nyt juuri sitä mitä halusinkin. Taustasoittajana on vapaus tulla keikalle tietyllä kellonlyömällä, hoitaa hommansa ja lähteä kotiin. Se on hyvin vapauttavaa.