Kulujen karsinta on arkea myös ortodoksikirkossa

Jo pitkän aikaa Suomen evankelisluterilainen kirkko on tasapainoillut taloutensa kanssa turvatakseen perustoimintojensa häiriöttömyyden. Se on vähentänyt henkilöstöä ja karsinut kiinteistökuluja. Ja säästölinja jatkuu. Kuopiossa on nähty sellainenkin erikoisuus, että Männistön seurakunnan vanha kirkko on myyty Suomen katoliselle kirkolle.

Kulujen karsinta vaikuttaa olevan tuttua puuhaa myös ortodoksikirkossa. Esimerkiksi Kuopion ortodoksinen seurakunta aikoo lopettaa taloudellisen ylläpidon neljältä kiinteistöltä, joista kolme on tsasounia ja yksi seurakuntatalo. Tsasounien ylläpitokulut eivät sinänsä ole suuria, mutta kiinteistöjen jatkuvasti kasvava korjausvelka on ikävä muuttuja yhtälössä, jossa maksajien määrä vähenee (Savon Sanomat 14.5.).

Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärä oli viime vuoden lopussa 59 560. Edellisen kerran luku alitti 60 000 vuonna 2002. Kirkosta erosi lähes tuhat ihmistä. Tuonilmaisiin siirtyi 739 kirkon jäsentä. Toisaalta kirkkoon liittyi 882 ihmistä, joista valtaosa oli maahanmuuttajia. Kirkon kannalta huolestuttavin luku viime vuonna oli kastettujen vähäinen määrä, vain 284, mitä selittävät muun muassa matala syntyvyys ja maallistuminen.

Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa on kuitenkin oivallettu, ettei kiinteistökulujen karsinnan tarvitse välttämättä johtaa kiinteistöjen rapistumiseen, sillä nyt on perustettu Käärmelahden tsasounan ystävät-yhdistys, joka kerää varoja tsasounan käyttökulujen ja tulevaisuuden korjausmenojen maksamiseksi. Tavallaan kyse on paluusta vanhaan, sillä tsasouna on rakennettu talkoovoimin ja lahjoitusvaroin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.