Sami Kapasen syke yleisön seurattavaksi

Yleisöllä on mahdollisuus seurata kapteeni Sami Kapasen sykettä, kun KalPa kohtaa tiistain liigakierroksella HPK:n Niiralan montussa.

Syke tulee katsojien nähtäville reaaliaikaisesti jäähallin mediakuutiolta.

Kapasella on laaja sykealue, sillä leposykkeestä 46 sydämen lyöntitiheys kasvaa rasituksessa noin lukuun 190.

Kapasen aerobinen sykealue on 115-130. Anaerobinen kynnys tulee vastaan sykkeellä 155, jolloin maitohapot alkavat kasautua elimistöön.

- Jääkiekossa pelatun vaihdon pituus on tärkeä, toki palautumisen suhteen voi erojakin olla. Kiekkoilija palautuu alle minuutissa normaalista vaihdosta. Tietysti, jos vaihto on ylivoimaa tai alivoimaa, voi jakson pituus ja tempo olla jotain muuta ja tällöin myös palautuminen on erilaista, KalPan testeistä vastaava Kunnonpaikan Antti Jylhä selvittää.

Kapasen itsensä mielestä sykkeen seuraaminen on mielenkiintoista ja se kertoo päivän vireystilan sekä kunnon.

- Ensimmäiset isommat sykkeenmittaukset minulle tehtiin jo Juha Junnon ollessa KalPan valmentajana, mutta NHL:ssa sykkeitä ei seurattu niin tarkasti. Carolinassa ja Philadelphiassa sykkeitä mitattiin joskus yksittäisissä harjoituksissa tai luistelu- ja juoksutesteissä, mutta yhtä kattavia mittauksia kuin nyt KalPan kanssa olemme tehneet, ei minulla ole ollut koskaan urallani.

- Kun kärsin syksyllä ylikunnosta, sykettäni seurattiin vuorokauden ympäri viikon ajan. Nyt teimme tarkistusmittaukset uudelleen. Tarkkaa syytä ylikunnolle ei vieläkään ole löydetty. Nyt kuitenkin seuraan omaa palautumistani vielä tarkemmin, jotta vastaavaa ei tapahtuisi jatkossa, Kapanen toteaa.