Satoja alaikäisiä pidetään Yhdysvaltain kiinniottokeskuksissa laittoman kauan

Satoja alaikäisiä lapsia pidetään Yhdysvaltojen rajaviranomaisten kiinniottokeskuksissa pidempään kuin laki sallii. Asiasta uutisoi Washington Post, joka oli saanut haltuunsa maan hallinnon tuoreita tietoja.

Ilman vanhempia rajan ylittäneitä alaikäisiä saisi pitää rajaviranomaisten kiinniottokeskuksissa korkeintaan 72 tuntia, minkä jälkeen heidät pitäisi siirtää parempiin tiloihin. Washington Postin viranomaislähteiden mukaan osa lapsista on ollut pidätyskeskuksissa yli viikon.

Toinen viranomainen kertoo, että yli 250:tä 12-vuotiasta tai nuorempaa lasta pidetään keskuksissa keskimäärin kuusi päivää. Eräs viranomainen sanoo, ettei esimerkiksi Rio Grande Valleyn kiinniottokeskuksessa ole sänkyjä, sillä tila on tarkoitettu vain väliaikaiseen majoitukseen. Hänen mukaansa osa lapsista nukkuu lattialla mattojen päällä.

Hallinnon tilastojen mukaan rajavartiosto on lokakuusta lähtien ottanut kiinni lähes 45 000 lasta, jotka ovat ylittäneet rajan ilman huoltajaa.

Yhdysvaltain hallinto on sitä mieltä, että ilman huoltajaa saapuvat lapset ovat siirtolaisista kaikkein heikoimmassa asemassa. He ovat herkkiä sairauksille, traumatisoitumiselle ja hyväksikäytölle.

Rajaviranomaisten mukaan resurssit eivät riitä, sillä siirtolaisia tulee rajalle niin paljon. Esimerkiksi huhtikuussa Yhdysvaltojen rajaviranomaiset pidättivät lähes 110 000 Meksikon puolelta maahan saapunutta siirtolaista. Määrä kasvoi hieman maaliskuusta, jolloin pidätyksiä tehtiin eniten sitten vuoden 2007.

Luvattomien rajanylitysten määrä on yli tuplaantunut viimeisen vuoden aikana, ja tätä vauhtia vuosimäärä yltää yli miljoonaan.

Iso osa Yhdysvaltoihin tulevista siirtolaisista on lähtöisin Keski-Amerikan maista, ja moni on kertonut pakenevansa kotimaansa köyhyyttä ja väkivaltaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.