Mainos: Savon yrittäjät

Päättäjien on hyvä tiedostaa, että nuoria yrittäjiä kiinnostaa muukin kuin raha: Tyhjästä on hyvä nyhjästä

Ranta-Toivalan Uuhimäestä avautuu huikeat näkymät Kuopioon ja Puijon tornille asti. Matias Honkamaa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Yrittäjähaastatteluissa kysytään usein, mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi. Aika usein vastaus on samansuuntainen: Halusin itse ottaa ohjat käsiini, tehdä asioita omalla tavallani, uskoa omaan osaamiseeni ja siihen, että menestyn. Samat vastaukset nousivat pintaan, kun haastattelin tänä kesänä yritystoiminnan käynnistänyttä nuorta isännöintialan yrittäjää Ilja Knuutista. Mutta sen lisäksi hän on kiinnostunut myös asiakkaidensa pärjäämisestä ja järjestötoiminnasta. Yhteiskunnan päättäjiltä hän toivoo uusia ja innovatiivisia näkemyksiä nuorten yrittäjien tukemiseksi.

 

Saavumme kuvaajan kanssa Ranta-Toivalassa sijaitsevan omakotitalon pihaan. Pihapiiri on kodikas ja maanläheinen, mainio sekoitus uutta ja vanhaa. Huima näkymä siintää Puijon tornille asti. Uusitun omakotitalon lisäksi pihassa on vanha kivinavetta, jonka sisuksista löytyy yrittäjä Ilja Knuutisen toinen elämä: ”Kaikenlainen puuhastelu”. Ensimmäinen elämä pyörii kuitenkin vahvasti yritystoiminnan käynnistämisen ympärillä. Hän perusti kesällä isännöintitoimiston Kuopioon ja jo nyt on kasvusuunnitelmat käsillä, vaikka toiminta lähti liikkeelle nollasta.

-Tyhjästä on hyvä nyhjästä eli ihan tyhjältä pöydältä aloitin tänä kesänä. Nyt kuitenkin kävi niin, että ensimmäinen työntekijä on jo palkattu, vuoden alussa avautuu toimisto Iisalmeen ja silloin meillä on yhteensä neljä työntekijää. Iisalmeen laajeneminen tapahtui yritysoston kautta, verkostosta tuli vinkkaus ja yllättävän nopeasti asiat etenivät, aloitteleva yrittäjä kuvailee.

 

Jatkamme keskustelua yrittäjän arvomaailmaan ja yritystoimintaa ohjaaviin perusasioihin. Vastaukset ovat osin odotettuja, mutta osin myös yllättäviä.

-Ehkä nämä ovat peruskliseitä: Itseohjautuvuus, autonomia, saa rakentaa yritystä itsensä näköiseksi haluamallaan tavalla, ohjata oman arvomaailman pohjalta. Minulle on tärkeää asiakaslähtöisyys ja hyvän asiakaspalvelun tuottaminen. Asiakas on aina ensin, mutta seuraavana tulee se, että pystyn tarjoamaan työtä myös muille ja sitä kautta tuottamaan verotuloa. Haluan huolehtia tämän valtakunnan muistakin osapuolista.

 

Osallistuminen ja vaikuttaminen onkin ollut Iljalla verissä jo nuoresta alkaen ja yrittäjäjärjestöön hän liittyi heti yrityksen perustettuaan. Hän pitää sitä luontevana tapana kuulua yhteisöön ja tiedon ja osaamisen levittämiseen.

-Kuopion Yrittäjiin liityin heti, kun aloitin yrittäjänä. Olen nuoresta asti ollut mukana erilaisissa järjestöissä ja nytkin olen Pohjois-Savon ammatti-isännöitsijöiden puheenjohtaja. Joukossa on voimaa, se tuo yhteenkuuluvuutta, pystytään jakamaan tietotaitoa ja auttamaan toisiamme. Yrittäjäjärjestö on meidän ammattiliittomme, siihen kuuluminen ei velvoita mihinkään, mutta sieltä voi kysyä neuvoa ja ottaa ongelmatilanteissa yhteyttä. Apua saa silloin, kun sitä tarvitsee, Ilja painottaa.

 

Savon alueen yrittäjien osalta Ilja on tyytyväinen jo tämänhetkisiin palveluihin ja tarjontaan. Syvempään vaikuttamiseen yrittäjäjärjestössä hän ei ole vielä valmis, muttei sekään ole täysin poissuljettu vaihtoehto.

-Yrittäjillä on jo hyviä koulutuksia ja verkostotapaamisia. Läsnäolo yrittäjän arjessa on tärkeää, se että pidetään yhteyttä ja järjestetään tapaamisia. En ole aktiivisesti hakeutumassa toimintaan mukaan, vaikka minua yleensä aina pyydetään lähtemään ja usein lähdenkin. Nyt pääpaino on kuitenkin oman yrityksen käynnistämisessä.

 

Kysymykseen pelottaako olla yrittäjänä hän myöntää, että pelottaa, mutta uskoo silti onnistuvansa. Hän luottaa ympärillään olevaan tukiverkostoon, josta voi aina pyytää apua.

-Totta kai pelottaa, ihmettelisin jos ei, mutta olen yllättynyt siitä, kuinka positiivisesti on lähtenyt käyntiin. Puoliso on hallituksen varajäsen ja iso tuki muutenkin. Alussa ajattelin, että hallituksessa olisi muitakin, mutta nyt haluan pitää toiminnan omissa hyppysissä. Sitten, kun kasvustrategiaa tarkemmin mietitään, niin en poissulje ammattilaisten mukaan ottamista.

 

Valtakunnan päättäjien suuntaan Ilja heittää mielenkiintoisen haasteen, jossa hän toivoo kokonaan uudenlaista ajattelua yrittäjyydestä.

- Valtiovallalta toivon sitä, että otetaan huomioon ihmisten erilaisuus myös työnteon osalta. Että katsotaan enemmän sitä, tarvitsevatko eri toimialat erilaisia asioita yrittäjyyteen. Ei kaikille kaikkea, vaan sen mukaan, mikä tarve on. Nykyään puhutaan paljon rahasta, mutta pystyykö etuus olemaan jotain muuta kuin rahaa, esimerkiksi palveluja? Voiko yksinyrittäjä jäädä vanhempainvapaalle ja jos voi, niin miten? Haluan ylipäätään herättää keskustelua ja miettimistä siitä, pystytäänkö yrittäjille tuottamaan sellaista etuutta mihin ei liity raha. Se vaatii meiltä kaikilta kokonaan uudenlaista suhtautumista asiaan.

Kuka?

Ilja Knuutinen

33 v., isännöintialan yrittäjä Kuopiossa ja ensi vuonna myös Iisalmessa.

- Koulutukseltaan puutuotantotekniikan insinööri, suorittanut myös isännöitsijän ammattitutkinnon ja johtavan ammatti-isännöitsijän tutkinnon.

- Uusioperheeseen kuuluu avopuoliso ja yhteensä viisi lasta.

- Asuu omakotitalossa Ranta-Toivalassa.

- Harrastaa mm. vanhojen koneiden kunnostusta, pienimuotoista maanviljelystä ja frisbeegolfia.

- Syntynyt Kiuruvedellä ja muuttanut Kuopioon vuonna 2006.