Mainos:

Tulin ostamaan resoria - ostin kangaskaupan

Kuvassa uusi yrittäjä Emilia Piipponen (vas.), Seija Mykkänen (kesk.) ja työkokeilija Katja Ahonen (oik.).

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Lapinlahdella vuodesta 1989 toiminut Ompelusoppi on vaihtanut omistajaa sekä nimeä. Uusi omistaja Emilia Piipponen seisoo Helmisoppena nykyisin tunnettavan liikkeen kassan takana ja kertoo syksyllä 2019 toteutuneesta omistajanvaihdosta.

 

Tulin ostamaan resoria, mutta päädyin ostamaan koko kaupan, Piipponen toteaa. Vierailin liikkeessä ensimmäistä kertaa keväällä 2019, jolloin tapasin myös silloisen omistajan Seija Mykkäsen. Päädyimme juttelemaan ompelusta ja kankaista ja jutustelu venyi pitkäksi keskusteluksi.

Ostoksien jälkeen Piipponen poistui kaupasta. Hän jäi kuitenkin miettimään vierailuaan ja Seijan ajatuksia liikkeen tulevaisuudesta.

 

Vuodesta 1989 alkaen liikettä pyörittänyt Seija Mykkänen ei omien sanojensa mukaan ollut juurikaan miettinyt kaupan myyntiä.

– Olin käynyt keskustelua myynnistä Omistajanvaihdospalvelun Saara Timosen kanssa jo 2018, mutta päätimme yhdessä, etten laittaisi liikettä julkiseen myyntiin. Aika ei tuntunut oikealta.

Seija kertoo, että ei etsinyt aktiivisesti ostajaa ja asia jäi taka-alalle. Emilia palasi myöhemmin päättäneenä kysyä Seijalta hänen suunnitelmistaan. Vastaus odotti valmiina: Osta tämä kauppa!

 

Kun ostaja ja myyjä löysivät yhteisen sävelen, oli aika laittaa omistajanvaihdos käyntiin. Mykkänen muisti Saara Timosen kanssa käydyt keskustelut. Uuden neuvonnan jälkeen ostaja Emilia Piipponen varasi ajan Iisalmen Elinvoimapalveluille yritysneuvontaan.

Tilanne vaikutti aluksi hankalalta. Kauppaan kuului laaja varasto, jonka arvo yllätti ostaja Emilia Piipposen.

– Minulla ei ollut riittävästi rahaa varaston ostamiseen. Päätimme kuitenkin myyjän kanssa viedä kaupat maaliin asti ja vierailimme Iisalmessa toistamiseen yhdessä. Onneksi Seija tuli hinnassa tarpeeksi vastaan.

Ompelusopen omistaja ja nimi vaihtuivat syyskuussa 2019. Molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä saamaansa apuun.

- Saarasta on ollut todella suuri apu. Ilman häntä kaupat olisivat tuskin toteutuneet, toteaa Emilia Piipponen.

– On hienoa, että yrittäjät saavat apua suurissa muutoksissa, Seija Mykkänen jatkaa.

 

Seijan nimi oli Helmisopen papereissa vuoden loppuun asti, jonka jälkeen hän jatkaa yrityksen liiketilan vuokranantajana. Siirtymävaiheessa hän on pyrkinyt opettamaan Emilialle mahdollisimman paljon Helmisopen toiminnasta ja toivoo häneltä tarmoa yrittäjyyteen. Liikkeen tulevaisuudesta kysyttäessä Emilia Piipponen kertoo aloittavansa ompelukurssien pitämisen ja suunnittelee toiminnan laajentamista.

– Näistä suunnitelmista kerron lisää myöhemmin.

Info

Omistajanvaihdospalvelu tuo turvaa vaihdokseen. Savon Yrittäjät tarjoaa Pohjois-Savon alueella maksutonta neuvontaa yrityksen myymisessä ja ostamisessa sekä sukupolvenvaihdoksessa. Luottamuksellista neuvontaa tarjotaan kasvokkain ja puhelimitse asiakkaan tarpeen mukaisesti. Palvelu perustuu Pohjois-Savon kuntien rahoitukseen. Varaa aika neuvontaan: p. 044 368 0503 tai saara.timonen@yrittajat.fi

Muistilista myyjille:

1. Aloita vaihdoksen suunnittelu ajoissa – vähintään 5 vuotta etukäteen.

2. Käytä asiantuntijapalveluita – omistajanvaihdospalvelun neuvonta on myös ilmaista.

3. Kohtele yritystä hyvin myös vaihdoksen lähestyessä – Kehitä ja jatka.

4. Ole realistinen tehdessäsi myyntisuunnitelmaa.

5. Panosta arvonmääritykseen sekä kauppakirjoihin.

 

Miksi kannattaa ostaa valmis yritys?

1. Onnistut todennäköisemmin.

2. Kassavirta säilyy vaihdoksessa.

3. Saat markkinoilla testatun liiketoimintamallin

4. Saat valmista asiakaskuntaa.

5. Pääset kehittämään liiketoimintaa valmiille pohjalle.