Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vauvalomalla ei ehdi romaania kirjoittamaan - Yrityksen vastuuhenkilön perhevapaa vaatii hyvää suunnittelua

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Yrittäjän jääminen perhevapaalle ei ole yhtä vaivatonta kuin tavallisen palkansaajan. Ei myöskään perheyrityksen avainhenkilön. Tarvitaan hyvää etukäteissuunnittelua, jotta arki pyörii sujuvasti sekä yrityksessä että kotona.

Joanna Niinisen ja Mika Hoffrénin puolivuotias Alex on vanhempiensa silmäterä, mutta ennen tätä hetkeä on tehty monenlaisia järjestelyjä, jotta Joanna on voinut huoletta keskittyä vauvanhoitoon. Hän on ollut miehensä omistaman yrityksen toimitusjohtaja nyt parisen vuotta. Vauvauutinen oli iloinen asia kaikille sekä töissä että kotona, mutta sitä edelsi pitkä suunnitteluprosessi.

-Aloin siirtää muille töitä heti, kun tiesin olevani raskaana. Mutta jo ennen sitä Mikan kanssa mietittiin, milloin ylipäätään on sopiva aika vauvalle. Nyt oli se hetki, kun meillä oli oikeat ihmiset töissä. Kun ilmoitimme vauvauutisesta, sijaiseni oli jo selvillä ja kerroimme samalla henkilöstölle, miten asiat on järjestetty. He olivat oikein iloisia perheenlisäyksestä, mutta myös siitä, että asioista on huolehdittu jo etukäteen, Joanna kertoo.

Pehmeä lasku Joannan poissaoloon alkoi jo raskausaikana, kun hän teki töitä vain osa-aikaisesti. Samalla vastuu siirtyi pikkuhiljaa eteenpäin ja toimitusjohtaja näki, että työt sujuvat ilman häntäkin.

- Olin niin huonovointinen, että en pystynyt täysaikaiseen työskentelyyn, siksi tein vain osan päivää töitä. Siinä samalla näin, että homma toimii ja se rauhoitti itseänikin. Kun jäin äitiyslomalle, minulle soitettiin joka päivä ja kerrottiin kuulumiset, se tuntui kyllä ihan kivalta. Meillä on Mikan kanssa suuri luottamus sijaiseeni Tiina Weiselliin, hän kyllä hoitaa ja pärjää ja olemme tarvittaessa backupina.

Vauva-arki ei aina mene suunnitelmien mukaan, niin ei käynyt nytkään, vaikka Alex-vauva hurmaa hymyllään sekä kuvaajan että toimittajan. Joannalle Alex on esikoinen, mutta Mikalla on kokemusta vauva-ajasta edellisestä liitostaan.

-Mika on vauva-ammattilainen, itse olin pitänyt tätä ennen vauvaa sylissä vain muutaman kerran, Joanna nauraa ja jatkaa, että hankalinta on ollut väsymys, joka alkoi jo raskausaikana ja nyt vauvan vatsavaivat ovat valvottaneet. Suunnitelmat kirjan kirjoittamisesta ovat menneet uusiksi.

-Minulla oli hieno suunnitelma kirjoittaa kirja äitiyslomallani, mutta kun vauva ei nuku, niin puolen tunnin pätkissä ei kirjaa kirjoiteta. Onneksi nyt jo vähän helpottaa. Kirjaa en sitten kirjoittanut, mutta blogia kyllä imetyksen lomassa.

Mikalle ei lapsen syntymä aiheuttanut yllätyksiä – päinvastoin suurta kiitollisuutta.

-Olen todella onnellinen, kun sain kolmannen lapsen. Etätyöskentely on mahdollistanut arjessa mukana olemisen. Kesällä esimerkiksi vietimme paljon aikaa kesäpaikassamme Kuhmossa, Mika kuvailee.

Molemmat antavat isot kiitokset suomalaiselle perhevapaajärjestelmälle, joka mahdollistaa kotiin jäämisen vauva-ajaksi.

-Äitiyspäiväraha on todella hyvä tuki, ei ole tarvinnut miettiä, riittääkö raha. Ja yrittäjän näkökulmasta helpottaa, kun ei tarvitse maksaa äitiyslomalla palkkaa, vaan yhteiskunta tulee siinä vastaan, molemmat kiittelevät.

-Olen Facebookin vauvaryhmissä, missä on porukkaa eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi USA:ssa tai Sveitsissä on vain muutaman kuukauden äitiyslomat, Suomessa voi olla kotona ainakin 10 kuukautta, Joanna vertailee.

Joannan töihin paluu lähestyy ja siihenkin on tehty jo suunnitelmia. Töihin palaa muuttunut Joanna ja Alex-vauvakin pääsee mukaan työelämään, sillä ukki on lupautunut lapsenvahdiksi.

-Töihin palaava Joanna on parempi delegoimaan töitään. Kun olin aiemmin tottunut kaiken itse hoitamaan, niin nyt osaan pyytää apua ja ottaa sitä vastaankin. Vauvan ehdoilla palaan, onneksemme ukki on siellä töissä, hänestä tulee babysitter ja sitä hän odottaakin innolla, Joanna naureskelee.

”Kirjaa en sitten kirjoittanut, mutta blogia kyllä imetyksen lomassa."

 

Joanna ja Mika haluavat korostaa neuvolan ja Kysin tukea, auttamishalua ja toiminnan joustavuutta.

-Saimme paljon tietoa etukäteen muun muassa vauvan unesta oli info, kätilöopiskelijat opastivat ja katsoin synnytysvalmennuksia verkossa. Alex syntyi ”ruuhka-aikaan”, mutta kaikki meni hyvin ja Kysissä kaikki olivat todella ystävällisiä ja auttavaisia. Vauvanhoitoa neuvottiin kädestä pitäen, olin itse ihan uuno alussa. Parin päivän päästä pääsimme jo kotiin, Joanna kiittelee.

Vauva-arki alkoi Kuopion sijaan Kuhmossa perheen kesäpaikassa, mutta se ei ollut esteenä Alexin neuvolakäynneille.

-Kaikki neuvolakäynnit olivat synnytyksen jälkeen Kuhmossa. Neuvolasta meitä opastettiin, että maksusitoumuksella voi halutessaan siirtää käynnit toiselle paikkakunnalle. Yhdellä puhelinsoitolla hoitui maksusitoumus. Suomessa on kyllä maailman paras neuvolajärjestelmä, pariskunta painottaa.