Mainos: Savon Yrittäjät

Pääkirjoitus: YEL-lapseni Joel

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Tämän lehden työnimenä oli Suuri vauvanumero. Vauvanumero siksi, että maamme syntyvyyden taso alittaa 1800-luvun katovuodet ja siksi että yrittäjäperheissä lapsilukua on aina pohdittu tarkemmin kuin palkansaajaperheissä.

Tämä johtuu siitä, että äitiys- tai vanhempainlomarahat eivät määräydy samoin kuin palkkasuhteessa olevilla. Taskulaskinta on käytetty tuhansissa yrittäjäperheissä vuosikymmenten aikana, kun on laskettu miten lapsi vaikuttaa perheen tuloihin. Niin myös meidän perheessä.

Meillä on kaksi lasta ja kuopus Joel on YEL-lapsi, jonka syntymää täsmättiin ja laskettiin erinäisillä laskuharjoituksilla. Tuolloin äitiyspäivärahan perusteeksi pystyi valitsemaan joko edellisen puolen tai kokonaisen vuoden tulot.  Tämän vuoden alusta laki muuttui siten, että vanhempainrahaperusteena käytetään yksinomaan viimeisten 12 kuukauden tuloja. Aihe keskusteluttaa yrittäjiä.

Yrityksiä on Suomessa vajaa 300 000 ja yksinyrittäjiä reilut 180 000. Voi arvioida, että ainakin sadassa tuhannessa nuorten yrittäjäaikuisien perheissä laskimet viuhuvat edelleen.

On Suomen etu, että näiden noin parinsadan tuhannen yrittäjän innokkuutta perheen kasvattamiseen ei torpata. On hyvinvointiyhteiskuntamme etu, että nuoret perheet eivät ole taloudellisessa epävarmuudessa perheen perustamiseen liittyen.

 

Samaan hengenvetoon täytyy jälleen muistuttaa yrittäjän omasta vastuusta YEL-maksujensa suhteen. Yrittäjällä on vapaus ja vastuu huolehtia omasta sosiaaliturvastaan yrittäjän eläkevakuutuksen kautta. Tämän tärkeyttä korostamme yrittäjäjärjestössä jatkuvasti.

 

Syntyvyys liittyy suureen yhteiskuntamme murrokseen, johon vaikuttavat digitalisaatio, ikääntyvä väestö, muuttoliike, arvojen muutokset, toimialojen tsunamit.

Ikääntyvä väestö ja jokaisen suomalaisen omat vanhemmat ovat sosiaaliturvamme seuraava koetinkivi. Yhä useampi suomalainen hoitaa myös omia ikääntyviä läheisiään. Myös monen yrittäjän työpäivä jatkuu vanhusten palvelutalossa toisella työvuorolla.

 

Työpaikoilla on seuraava haaste se, miten sujuvoittaa työelämää siten, että joko oman lapsen tai oman vanhemman hoito on mahdollista. Kannustavia yrityskohtaisia ratkaisuja on jo käytössä kuten tamperelaisessa Gofore Oyj:ssä. Yritykset kulkevat uudistuksien kärjessä myös tässä asiassa.

Samaan aikaan on käytävä laajaa keskustelua yhteiskuntamme tulevien vuosikymmenien sosiaalipolitiikan haasteista. Niihin pyysimme vastaukset sekä hallituspuolueen että opposition edustajalta.

Uutisjuttumme liittyy löyhästi perheen perustamisteemaan, sillä tuore valtakunnallinen Pk-yritysbarometri kysyi suomalaisilta yrityksiltä ilmastonmuutoksen vaikutuksia liiketoiminnan kasvuun.

 

Kun perheet pohtivat lastensa tulevaisuutta yhä useammin ilmastonmuutoksen näkökulmasta, yritykset tekevät samoin.  Yrityksille ilmastonmuutos voi olla uuden kasvun sysäys. Lukekaa pohjoissavolaisten yritysten vastauksia. Itse näen niissä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

Paula Aikio-TallgrentoimitusjohtajaSavon Yrittäjät

Sivustolla voi lukea Savon Yrittäjien YrittäjäSanomat-lehden juttuja Pohjois-Savon alueen yrittäjistä, työelämästä ja markkinoista. Sisältö on Savon Yrittäjien tuottamaa.

Yrittäjäsanomien näköislehteä voit lukea tästä!

Liity Yrittäjien verkostoon tästä!