Mainos:

Vanhat materiaalit - uudet mahdollisuudet

Kuopion Yrittäjien aamuinfossa puhuttiin kiertotaloudesta.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kiertotalouden taustalla on kolme valtavaa murrosta, jotka kaikki ovat jo tukevasti täällä. Näitä murroksia ovat luonnonvarojen niukkuus ja ilmastonmuutos, digitaalinen vallankumous sekä yhteistyö kasvun edellytyksinä.

 

Maailma muuttuu vinhaa vauhtia, ja yritysten on pysyttävä muutoksessa mukana. Kiertotalous on näihin haasteisiin vastaavaa uutta bisnesajattelua. Tulevaisuuden menestyjät ennakoivat näitä muutoksia ja suunnittelevat tulevaisuutta sen mukaan – myös kuluttajien arvot ovat merkittävässä muutoksessa.

Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on luonnonvarojen säästäminen ja materiaalien hyödyntäminen tehokkaasti ja kestävästi, niin että tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä.  Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden, komponenttien ja materiaalien sekä niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään. Ei tuoteta lisää tavaroita, vaan kierrätetään tavaroissa käytettävissä olevia materiaaleja uudelleen, uusina tuotteina. Tai liiketoiminta voi pohjautua tuotteiden elinkaaren pidentämiseen, kuten korjauspalveluihin tai tuotteiden valmistamiseen kierrätetyistä materiaaleista. Kiertotalous voi perustua myös omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen.

 

Kuopion Yrittäjien aamuinfossa kiertotaloudesta kertoi Savon koulutuskuntayhtymän Ympäristöosaaminen alueelliseksi menestystekijäksi -hankkeen projektipäällikkö Anu Salo. Yrityksillä on erilaisia rooleja kiertotaloudessa. Joidenkin liiketoiminta voi pohjautua esimerkiksi tuotteiden elinkaaren pidentämiseen, kuten korjauspalveluihin tai tuotteiden valmistamiseen kierrätetyistä materiaaleista. 

 

– Tori.fi on yksi kaikkien tuntema esimerkki kiertotaloudesta. ResQ on puhelimeen ladattava sovellus, jonka kautta voit varata esim. lounasravintoloiden ylijäämäruokaa, ja sitä kautta pienentää ravintoloiden ruokahävikkiä. Metsäkonevalmistaja Ponsse taas kunnostaa käytettyjä metsäkoneiden osia. Myy niitä takuulla eteenpäin sekä kunnostaa vanhoja metsäkoneita nykyaikaisiksi sen sijaan, että möisi aina uuden osan tai koko koneen, Anu kertoo esimerkkejä kiertotaloudesta.

Kiertotalouden tekijät näkevät materiaalien maailmassa aivan uusia mahdollisuuksia. Omista tai muiden yritysten sivuvirroista, ylijäämämateriaaleista ja jätteestä voi syntyä aivan uutta, myös kuluttajan arvostamaa kasvubisnestä.