Mainos: Savon Yrittäjät

Onnistunut omistajanvaihdos saumattomalla yhteistyöllä

Anita Kärkkäinen (vas.) ja Saara Timonen (oik.) ovat olleet korvaamattomana apuna Riitta Ahtiaiselle (kesk.) uuden liiketoiminnan käynnistämisessä. Anna-Liisa Järvenpää

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suonenjoella toimivassa tilitoimistoyrityksessä liiketoimintakauppa onnistui mainiosti. Entinen yrittäjä Anita Kärkkäinen ja uusi yrittäjä Riitta Ahtiainen kertovat tärkeimmäksi tekijäksi hyvän yhteistyön kauppojen yhteydessä. Myös asiantuntija-avun hyödyntäminen toi kaupantekoon varmuutta.

Anita Kärkkäinen on ollut monelle yrittäjälle tuttu ja turvallinen kumppani. Kärkkäinen on palvellut tilitoimistonsa asiakkaita Suonenjoella vuodesta 2007 lähtien. Terveydellisistä syistä Kärkkäinen kuitenkin päätti myydä yrityksensä liiketoiminnan kuluvan vuoden alussa.

- Luopumisen tuska oli kova sillä pidin kovasti työstäni ja yrittäjänä olemisesta. Yrityksen myyminen oli kuitenkin ainoa oikea ratkaisu, Kärkkäinen kertoo.

Ostaja liiketoiminnalle löytyi läheltä, sillä yrityksessä työskennellyt Riitta Ahtiainen päätti ostaa liiketoiminnan. Kärkkäisen mukaan tilanne oli kaikille osapuolille erinomainen ratkaisu.

- Suonenjoella tilitoimistopalveluille on enemmän kysyntää kuin tarjontaa, joten oli tärkeää, että liiketoiminnalle löytyi jatkaja. Asiakkaita ei tarvinnut jättää tyhjän päälle etsimään uutta tilitoimistoa ja yhteistyö oli helppoa, kun Riitta oli tullut asiakkaille tutuksi jo yrityksessä työskennellessään, Kärkkäinen summaa.

 

Myös Ahtiainen kiittelee sitä, että valmis asiakaskunta toi valmiin tulonlähteen ja edesauttoi liiketoiminnan käynnistämisessä paljon.

- Toki mietitytti, säilyykö kaupan mukana tullut asiakaskunta ja riittääkö omat voimavarat yritystoiminnan pyörittämiseen, kun tiukat aikataulut painavat päälle.

Kärkkäinen ja Ahtiainen tekivät kauppojen yhteydessä päätöksen kirjata yhteistyön osaksi kauppasopimusta, mikä helpotti liiketoiminnan käynnistämistä. Yrittäjät korostavatkin yhteistyön tärkeyttä yrityskauppojen yhteydessä.

Entinen yrittäjä on ollut kauppojen jälkeen perehdyttämässä uutta yrittäjää toimiston käytäntöihin. Tilitoimistojen asiakassuhteet ovat luottamuksellisia ja usein pitkäaikaisia. Tavoitteena on ollut, että hyväksi havaitut käytännöt saisivat jatkoa ja asiakkaiden näkökulmasta toiminta jatkuu muuttumattomana.

- On ollut erittäin hyvä asia, että olen voinut kysyä Anitalta neuvoja ja saanut aina tukea pulmatilanteessa. Nyt yritystoiminta on lähtenyt rullaamaan rutiinilla, asiakkaat ovat tyytyväisiä ja uusiakin on tullut, Ahtiainen kiittelee.

 

On tärkeää selvittää, onko liiketoiminnan jatkamiselle edellytyksiä vai loppuuko toiminta. Ahtiainen ja Kärkkäinen kannustavat hyödyntämään yrityskaupoissa ammattiasiantuntijoiden apua.

- Otimme yhteyttä Savon Yrittäjien omistajanvaihdosneuvoja Saara Timoseen ja saimme ammattitaitoisia neuvoja mitä liiketoimintakaupassa kannattaa huomioida.

- On tärkeää perehtyä siihen mitä olet ostamassa ja tutustua talousasioihin ihan ulkopuolisen asiantuntijan avulla. Teimme Wäläkky Keski-Savon Uusyrityskeskuksessa tarkat laskelmat ja sen pohjalta uskalsin lähteä viemään liiketoimintakauppaa eteenpäin, Ahtiainen toteaa.

Omistajanvaihdosneuvonta Savossa

Savon Yrittäjät tarjoaa Pohjois-Savon alueella maksutonta neuvontaa yrityksen myymisessä ja ostamisessa sekä sukupolvenvaihdoksessa. Luottamuksellista neuvontaa tarjotaan kasvokkain ja puhelimitse asiakkaan tarpeen mukaisesti. Palvelu perustuu Pohjois-Savon kuntien rahoitukseen.

Varaa aika neuvontaan: p. 044 368 0503 tai saara.timonen@yrittajat.fi

 

Muistilista myyjille

1. Aloita vähintään viisi vuotta aikaisemmin.

2. Käytä asiantuntijaa.

3. Kehitä ja jatka yritystoimintaa normaalisti.

4. Tee realistinen myyntisuunnitelma.

5. Panosta arvonmääritykseen ja kauppakirjoihin.

 

Miksi kannattaa ostaa valmis yritys?

1. Onnistumisen todennäköisyys on korkeampi.

2. Sinulla on kassavirtaa ensimmäisestä päivästä lähtien.

3. Saat markkinoilla testatun liiketoimintamallin.

4. Saat valmista asiakaskuntaa.

5. Pääset nopeammin kehittämään liiketoimintaa.

Sivustolla voi lukea Savon Yrittäjien YrittäjäSanomat-lehden juttuja Pohjois-Savon alueen yrittäjistä, työelämästä ja markkinoista. Sisältö on Savon Yrittäjien tuottamaa.

Yrittäjäsanomien näköislehteä voit lukea tästä!

Liity Yrittäjien verkostoon tästä!