Mainos: Savon Yrittäjät

Pääkirjoitus: Vastakohdista syntyy voima

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kaikki rahoittajat eivät hanki tuottoa sijoitukselleen. Monet sijoittajat ottavat rahoittamalla kantaa omiin arvoihinsa. Tällainen joukkorahoitusmalli, yhteisörahoitus, tarkoittaa minimissään muutaman kympin sympatiarahoitusta sellaiseen yritykseen, jonka toiminnan sijoittaja kokee itselleen tärkeäksi.

Rahoitushakemuksessa tärkeintä on tarina, kasvolliset yrittäjät ja tietysti rahoituksen tavoite. Nyrkkisääntönä on aito ja vetoava rahoitushakemus. Joukkorahoittajat ovat valveutuneita ja osaavat lukea rivien välistä onko investointitarve tosi vai feikki. Tunnen tarinaa, sillä Ranskassa mikroyrittäjänä toimiva esikoiseni on viime vuonna saanut yhtiökumppaninsa kanssa joukkorahoitusta laiteinvestoinnille.

Toisen mittaluokan rahoituskanava on pörssiin listautuminen, jota aiemmin on pidetty yksinomaan suurten yritysten toimintakenttänä. Tänä vuonna Suomen Yrittäjien järjestämä 365 päivässä pörssiin -valmennusohjelma kiinnosti neljää pohjoissavolaista yritystä reilun kolmenkymmenen osallistujakaartin joukossa. Ohjelmalla käännetään uutta tahkoa yritysten rahoitusvaihtoehtoihin. Kumoni Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pitkänen kehuu valmennusta monipuoliseksi sekä uuteen ajattelutapaan rohkaisevaksi.

Esimerkeissä yritysten koko- ja mittaluokka sekä rahoitustarve ovat erilaisia, mutta tahto yrityksen kehittämiseksi on yhteinen ja keinot hakea yrityksen kasvua ovat perinteisestä poikkeavia. Esimerkit kuvaavat myös maakuntamme yritysten vastakohtia. Meillä ripirinnan toimii mikroyrittäjiä ja globaaleja toimijoita. Vastakohdista ja erilaisuuksista syntyy maaperä ja elinvoima Pohjois-Savolle. Periksi ei anneta.

Maakunnallisena vaikuttajana Savon Yrittäjät ottaa uutta roolia. Emme rutise turhasta, mutta valaisemme päättäjille kokonaisuutta, joka liittyy yrittämisen toimintaympäristöön.

Viestimme on tänään valoisa ja vahva. Suomi tarvitsee Itä-Suomea. Olemme kehityskäytävä vahvaan Suomeen. Luvut puhukoot puolestaan. Päättäjien suurta viisautta onkin nähdä vahva metropolialue Helsinki ja vahvat maakunnat.

Peistä ei kannata vääntää pikkuasioista, kun suuressa kuvassa pelaamme globaaleilla markkinoilla. Tehdään töitä ulkomaisten ihmisten sijoittautumiseen maakuntaamme. Tapoja on monia ja tarvitsemme tänne sekä EU:n sisämarkkinoiden kansalaisia että EU:n ulkopuolista työvoimaa. Työnteko on paras kotouttamisen tapa ja myös yrittäjyys sitoo maahanmuuttajan tiiviisti uuteen kotimaahan. Nivoutetaan uusia työntekijöitä sekä suuriin että pieniin savolaisiin yrityksiin ja vahvistetaan sitä kautta aluevaikuttavuutta.

Tämä Savon YrittäjäSanomien ensimmäinen numero on myös askeleemme kohti maakunnan ihmisiä, ei ainoastaan yrittäjiä. Jos tavoittelisimme vain yrittäjiä, tekisimme sen toisin. Meille on kuitenkin tärkeää kommunikoida maakuntamme ihmisten, työntekijöiden, julkisen sektorin, päättäjien ja opiskelijoiden sekä erityisesti tulevien yrittäjien kanssa.

Uusista yrittäjistä olemme erityisen kiinnostuneita. Siksi tämänkin lehden ykkösjuttu on tarina nuoresta pohjoissavolaisesta yrittäjästä, joka katsoo toimintaympäristöä uusin silmin. Mukavaa, kun luet tämän lehden.

Paula Aikio-TallgrentoimitusjohtajaSavon Yrittäjät

Sivustolla voi lukea Savon Yrittäjien YrittäjäSanomat-lehden juttuja Pohjois-Savon alueen yrittäjistä, työelämästä ja markkinoista. Sisältö on Savon Yrittäjien tuottamaa.

Yrittäjäsanomien näköislehteä voit lukea tästä!

Liity Yrittäjien verkostoon tästä!