Mainos: Mestar

Entä jos Jani nukkuisi pommiin?

Kun sinä nukut, Mestarin kunnossapito-osasto valvoo. Pääsimme kurkistamaan Jani Kivimäen päivystysvuoroon. Jani on yksi kunnossapito-osaston työnjohtajista, joka joukkioineen varmistaa sen, että kulkuväylät ovat auki kelillä kuin kelillä. Mestarin kehittämä uusi viestintäjärjestelmä kertoo asukkaille jo etukäteen sen, mitä on tulossa.

Jani Kivimäki iloitsee talvisen työpäivän jälkeen, kun ajelee kotiinsa puhtaaksi aurattuja teitä. Hän tietää tarkkaan työmäärän, mikä siihen on käytetty.

Mainos | Jani Kivimäki nukkuu koiranunta. Sääennuste on lupaillut reippaasti uutta lunta ja se tietää työteliästä aamuyötä. Kello soi yöllä klo 01, Jani vilkaisee ulos ja avaa Vip Forecan sääennusteen. Niin Jani kuin kaikki muutkin Mestarin kunnossapidon työnjohtajat on koulutettu tulkitsemaan keliennusteita ja nyt näyttää siltä, että on aika toimia. Jani herättää aura-autojen kuskit, joita on yhteensä yli 30 aliurakoitsijat mukaan luettuna. Viimeistään klo 03 joukkio lähtee auraamaan katuja tärkeys- ja kiireellisyysjärjestyksessä: Ykkösluokka eli bussien pääreitit ja kevyen liikenteen väylät ja laatukäytävät aurataan ensin. Sen jälkeen kaikki muut kadut tarkan ja ennakoidun suunnitelman mukaisesti. Aikataulu on tehty niin, että aamun työmatkaliikenne sujuisi mahdollisimman vähin häiriöin.

-Meillä kunnossapidon työnjohtajilla on päivystysviikko joka kuudes viikko. Silloin ollaan saatavilla 24/7 ja talviaikaan nukutaan melkein toinen käsi ulkona, Jani Kivimäki naurahtaa, mutta vakavoituu sitten ja kertoo, että noin 600 km kulkuväyliä saadaan päivän aikana auki, jos kaikki menee suunnitellusti eli miehistö on terveenä ja kalusto pysyy kunnossa.

Tämä auton ohjaamossa ei ote herpaannu. Mestarin uusimman kunnossapitoauton ohjaamossa on kuljettajan apuna muun muassa viisi kameraa. Sulan aikaan auto on varustettu imulakaisukäyttöön, mutta talveksi se muuntuu aura-autoksi.

Askeleen edellä

Kaikki vaatii kuitenkin tarkkaa etukäteissuunnittelua. Varsinainen ”tulenjohtokeskus” löytyy Varikkokadulta Kumpusaaresta. Toimiston seinät ovat täynnä karttoja, joissa kaupunki on jaettu alueisiin ja reitit merkitty kiireellisyyden mukaan. Itse työ tapahtuu kuitenkin päätteellä, puhelimella ja päivystysajoina ympäri kaupungin.

-Yritämme olla askeleen edellä seuraamalla sääennusteita ja kelimuutoksia. Lisäksi kalustossamme on seurantajärjestelmä eli suunnittelemme ja seuraamme töiden etenemistä myös GPS-järjestelmän kautta. 10 sekunnin tarkkuudella tiedän, mitä kalustomme tekee missäkin päin kaupunkia. Otamme töiden suunnittelussa huomioon ennen kaikkea asukkaat ja pyrimme tekemään työt käyttäjäystävällisesti. 

Välillä työnjohtoon tulee tiukkojakin puheluja närkästyneiltä asukkailta. Janin mielestä se kuuluu asiaan, mutta hän muistuttaa samalla, että jokainen vastattu puhelu vie aikaa itse työltä eli kunnossapidon suunnittelulta ja ennakoinnilta.

-Itsekin omakotiasujana ymmärrän hyvin asukkaiden ärtymyksen, kun lumivalli peittää pihaliittymän. Mutta sen puhdistus kuuluu meille kiinteistön omistajille, Jani muistuttaa.

Tilaa tieto jo etukäteen

Pitkän ja lumisen talven jälkeen saapuu kevät ja alkaa hiekanpoistoruljanssi. Silloinkin ollaan säiden armoilla ja Jani joukkioineen suunnittelee puhdistusaikatauluja asukaslähtöisesti: Että puhtailla pyöräteillä olisi kiva polkea, ja että kadut saataisiin mahdollisimman nopeasti puhdistettua hiekoista ja pestyä katupöly pois.

-Olemmekin nyt ottaneet käyttöömme viestintäjärjestelmän, jossa jokainen työnjohtaja omalla alueellaan viestii etukäteen asukkaille tulevista poikkeamista, kuten lumenajosta tai mahdollisista pysäköintikielloista. Tavoitteemme on, että meistä olisi mahdollisimman vähän haittaa ja häiriötä asukkaille. Kannattaa liittyä Mestarin viestintäjärjestelmään. Se on kuntalaisille maksutonta ja tuo mielenrauhaa, Jani kehottaa.

On ne aika Mestareita. Mestar huolehtii myös siitä, että syksyn lehdet siistitään pois lumen alta.

Tilaa tieto Mestarilta, niin nukut yösi paremmin

Mikä?

*Mestarin viestintäjärjestelmä tiedottaa etukäteen Kuopion kaupungin ja sen ympäristön asukkaita rakennus- ja kunnossapitotöistä.

Miten?

*Asukas tilaa tiedotteet Mestarin verkkosivuilta osoitteesta www.mestar.fi/tiedote. Järjestelmä ohjaa ja neuvoo tilauksen tekemisessä. Tiedotteen voi tilata tekstiviestinä tai sähköpostina tai sekä että.

Milloin?

*Tiedotteita lähtee vain todella tarpeeseen eli silloin, kun työmaa tai urakka vaikuttaa asukkaisen arjen sujuvuuteen.

Yhteystiedot

www.mestar.fi