Mainos: Kalavapriikki

Kala tuo keveyttä kesäpöytään, joko testasit nämä helpot uutuudet?

Kalan kokkaamista ei kannata jännittää, sillä kotimaiset tuoretuotteet ja kalajalosteet tuovat paljon helpotusta ja uusia makuja keittiöön.

Kalavapriikin tuotantopäällikkö Sami Laine esittelee Kalaonni-pihvisarjan tuotteita, jotka on valmistettu täysin kotimaisesta kalasta. Saatavilla on pihvejä lahnasta ja hauesta sekä siikawallenberg.

Mainos | Vaikka joulu ja pääsiäinen ovat kalansyönnin pääsesonkeja, on kala olennainen osa suomalaista kesäpöytää. Mutta vaikka me suomalaiset kokkailemme jo rohkeasti hyvinkin eksoottisia liha- ja kasvisruokia, samanlainen rohkeus kalavalmisteita kohtaan meiltä vielä puuttuu.

Tämä onkin yksi syy, miksi Kuopiossa sijaitseva kalanjalostuslaitos Kalavapriikki tekee jatkuvaa tuotekehitystä Kalaonni-tuotemerkin parissa, jotta laadukkaat ja kotimaiset tuoretuotteet sekä pidemmälle viedyt kalajalosteet päätyisivät yhä useammalle ruokalautaselle.

- Yksi osoitus tästä on pihvisarjamme, johon kuuluvat pihvit lahnasta ja hauesta sekä siikawallenberg. Tuotteet on valmistettu 100 prosenttisesti kotimaisesta kalasta, kertoo Kalavapriikki Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen.

Korhonen vinkkaa, että Kalaonnin pihvisarja soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi burgereihin, joista valmistuu kesägrillissä helppo ja kevyt ruoka yhdessä kasvisten kanssa.

 

Kala on uinut vahvasti verkkokauppaan

Kesä muuttaa suomalaisten kulutustottumuksia, kun ruokaa valmistetaan grillin lisäksi esimerkiksi savustamalla ja loimuttamalla.

- Kyllä me suomalaiset olemme savustuskansaa. Kesätuotteena meillä on miedosti suolattu kirjolohifilee, joka on niin sanotusti pönttövalmis. Moni arkailee savustamista esimerkiksi suolaamisen takia, mutta tällä tuotteella on helppo onnistua.

Kolmas vinkki helppoon kesäherkkuun on 350 gramman rasia valmiiksi perattuja muikkuja.

- Muikut voi napata mukaan kaupasta ja laittaa kotona tai mökillä suoraan pannulle paistumaan.

Korhonen toivoisi, että suomalaisten mielikuva kalavalmisteista muuttuisi, sillä etenkin Kalaonni-tuotteet ovat takuuvarmasti tuoreita ja ne toimitetaan aukottomassa kylmäketjussa kauppaan.

- Viime aikoina kalan tilaaminen ruoan verkkokaupoista on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja se on täysin turvallinen tapa ostaa kalaa, sillä verkkokaupat eivät juurikaan varastoi tuoretuotteita. Jos me toimitamme kalan verkkokauppaan huomenna, saattaa se olla kuluttajalla jo saman tai seuraavan päivän aikana. Kylmäketju säilyy aina kuluttajan kotiovelle asti.

Toimitusjohtaja Jari Korhonen kertoo, että vastuullisuus ja eettisyys ovat Kalavapriikille tärkeitä asioita, jotka eivät jää sanahelinäksi. Esimerkiksi tämä jalostamon katolla sijaitseva aurinkovoimala varmistaa sen, että tuotteet syntyvät energiatehokkaasti.

 

Kalaonni on aina vastuullinen valinta

Sen lisäksi, että kala on terveellinen vaihtoehto ruokapöytään, ovat Kalaonni-tuotteet aina myös eettisesti kestävä ja vastuullinen valinta. Eikä kyse ole pelkästä sanahelinästä.

- Kalatehtaamme katolla on aurinkovoimala, joten savustamme kotimaista kalaa omalla energialla. Kesän aikana aurinkoenergia kattaa sähkönkulutuksesta puolet tai jopa enemmänkin.

Tämän lisäksi raaka-aineet käytetään Kalavapriikin tehtaalla hyödyksi erittäin tehokkaasti, eikä esimerkiksi biojätettä synny ollenkaan.

- Kaikki mahdollinen hyödynnetään omiin tuotteisiin ja loput päätyvät eläinruokateollisuuteen ja rehukeittiöihin. Lisäksi kalannahkoja päätyy käsityöteollisuuteen. Myös kuljetuksiin ja hankintoihin liittyvät toimet haluamme hoitaa mahdollisimman energiatehokkaasti.

Myös pakkausmateriaaleihin on kiinnitetty erityistä huomiota ja tavoitteena on vähentää muovin käyttö pakkauksissa minimiin. Kalaonni-tuotteet pakataan muovia säästävään kartonkipohjaiseen skin-pakkaukseen sekä DS Smithin suunnittelemiin ja valmistamiin Tuoreboxeihin, jossa muovi on korvattu kuitupohjaisella pahvilla. Pakkaus on sekä käyttötavoiltaan monipuolinen että ympäristön kannalta vastuullinen ratkaisu. Sen lisäksi että pakkaus on kierrätettävä, se voidaan myös useimmissa tapauksissa valmistaa kierrätysmateriaalista. FCS-sertifioitu raaka-aine tarkoittaa, että kuitu on vastuullisesti tuotettua

 

Voit tutustua Kalaonni-tuotteisiin tarkemmin täältä