Mainos: Savon yrittäjät

Business Finlandin Explorer - Potkua kansainvälistymiseen

Johanna Laakkonen Heikki Rissanen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Business Finland on julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Sen Explorer-rahoitusperhe on rakennettu helpottamaan pk- ja midcap yrityksien kansainvälistymistä. Erityisesti kv-osaajan palkkaamiseen tarkoitettu Talent Explorer on Pohjois-Savossa alihyödynnettynä.

”Toivon, että pohjoissavolaiset yritykset käyttäisivät meidän Explorer rahoituksiamme enemmän."

Business Finland on keskellä strategiatyötä, joten sen tulevaisuuden palvelukokonaisuus on vielä auki. Valtion ohjaamana sen tulevaisuuden linjaukset menevät istuvan hallituksen päätösten mukaisesti.

- Varmaksi en voi sanoa, mutta uskon tulevan strategian tukevan erityisesti kestävää kehitystä ja kiertotaloutta, Business Finlandilla senior advisorina toimiva Johanna Laakkonen ennakoi tulevaa.

 

Business Finlandin keinovalikoimasta löytyy esimerkiksi Explorer -rahoituspalvelu, jonka neljää eri vaihtoehtoa yritykset voivat hakea vauhdittaakseen omia kansainvälistymistoimenpiteitään.

- Toivon, että pohjoissavolaiset yritykset käyttäisivät meidän Explorer rahoituksiamme enemmän. Maakunnassamme on paljon kansainvälistä osaamista yliopiston ansiosta. Yritykset voisivat etsiä haluamiensa kohdemarkkinoiden osaajia sieltä ja käyttää heidän palkkaamiseensa Talent Explorer -rahoitusta, Laakkonen kertoo yhdestä vaihtoehdosta.

Talent Explorer on rahoitus ulkomaisen markkinan asiantuntijan palkkaamiseksi pk- tai midcap-yritykseen. Muita tukimuotoja ovat Group Explorer, Market Explorer ja Exhibition Explorer, joka tunnettiin aiemmin messuavustuksena.

- Messuavustuksen osalta on jännä nähdä mihin suuntaan se kehittyy. Kevään aikana kaikki suuret messut peruttiin tai siirrettiin virtuaaliympäristöihin, Laakkonen miettii.

Osa Business Finlandin myöntämistä rahoituksista ovat de minimis-, eli pienehköjä rahoitustukia, kuten myös koronakriisiin myönnetyt rahoitukset. Laakkosta tilanne huolettaa esimerkiksi markkinaselvitysten tekemisen osalta, sillä monien yritysten de minimis -kiintiö tuli keväällä täyteen.

- Tilanne alkaa osoittaa palautumisen merkkejä. Toivotaan, että Pohjois-Savossa saavutetaan normaalitaso kansainvälistymiseen tähtäävissä toimenpiteissä, Laakkonen kertoo nykytilanteesta.

 

Business Finlandiin kuuluva Visit Finland on Suomen maa-brändiä kehittävä toimija, joka ohjaa kansainvälistä turismia maahamme ja auttaa yrityksiä kansainvälistymiseen tähtäävissä toimissa. Rajojen mennessä kiinni turistivirta katkesi.

Lähtökohdista huolimatta kotimaan matkailulla menee paikoitellen hyvin. Matkailualan yrittäjät hakivat Business Finlandin rahoitusta ahkerasti kuluneen kevään aikana. Tavallisesta poiketen rahoitusta myönnettiin myös kotimarkkinayrityksille. Normaalisti Business Finlandin rahoitukset myönnetään ainoastaan kansainvälistymisen tai innovaatioiden tukemiseen.

- Hakemuksia tuli myös yrityksiltä, jotka eivät normaalisti ole meidän kohderyhmäämme. Myös meille kevät oli täynnä uutta ja oppimista, Laakkonen kertoo.

 

Kiinan toimituksien seisahtuminen keväällä sai yritykset pohtimaan logistiikkaketjujen tuomista takaisin Eurooppaan. Logistiikkaketjun uusjako on käynnissä.

- Erityisesti Saksassa tilanteeseen herättiin nopeasti. Saksalais-suomalaisella kauppakamarilla oli hallussaan lista yrityksistä, jotka hakivat uusia toimittajia Euroopasta, Laakkonen kertoo.

Tässä rekisterissä on tällä hetkellä tuhansia yrityksiä. Yritysten aktiivisuuden tulokset ovat Laakkosen mukaan alkaneet jo näkyä.

- Ainakin yksi yrittäjä myös meiltä päin on saanut uuden asiakkaan Italiasta.

 

Kevään aikana uutisoitiin Business Finlandin rahoituksien myöntämisessä tapahtuneista virheistä. Myös kytköksiä ministereihin nostettiin esille, kun tiettyjä rahoituspäätöksiä tuotiin julkisuuteen. Laakkonen ihmettelee median nostattamaa kohua. Myös Työ- ja elinkeinoministeriön Business Finlandiin kohdistama tarkastus kertoi häiriötilannerahoituksen hoituneen asianmukaisesti.

- Tilanne oli poikkeuksellinen. Lyhyessä ajassa Business Finland sai kymmeniä tuhansia hakemuksia, joita käsittelivät ihmiset. Virheitä varmasti sattui, mutta ne korjattiin ja ohjeistuksia päivitettiin. Väitteet joidenkin hakemusten jonon ohi käsittelystä ovat myös järjenvastaisia. Se ei olisi ollut mahdollista.

Mikäli yritys on hakenut ja saanut rahoitusta väärin ymmärtäen mihin sitä voidaan käyttää, se tullaan perimään takaisin.

- Kyse voi aina olla väärinymmärryksestä, mutta jos rahaa on myönnetty väärään tarkoitukseen, viimeistään raportointivaiheessa se tulee ilmi.

Työtä tehtiin kovalla tahdilla ja hyvässä hengessä. Kritiikki piti kuitenkin kestää.

- Lähinnä tästä kaikesta tuli paha mieli, Laakkonen kertoo.

Koko prosessin aikana hän on vastaanottanut kuitenkin kiitosta Business Finlandin tekemästä työstä.  Yrittäjät ovat kokeneet, että hakemuksien käsittelyssä noudatettiin joustavaa linjaa, joka on auttanut kehittymään. Hakijaa kuultiin, mikäli hakemuksessa oli virheellistä tai lisäselvitystä vaativaa tietoa. Hakemuksen uudelleen tarkastelu on poikinut merkityksellistä liiketoimintaa.

- Kun hakemus ei ole edennyt hyväksytyksi ensi yrittämällä, on sen jälkeen jouduttu oikeasti miettimään, mitä kehitetään. Uudella yrityksellä onkin sitten löydetty se helmi, joka on kasvattanut bisnestä. Korona on toiminut tönäyksenä kasvuun!